Νίκη στις ευρωεκλογές,  προάγγελος νίκης στις εθνικές

Νίκη στις ευρωεκλογές, προάγγελος νίκης στις εθνικές

Η Ιστορία έχει αποδείξει…

Ο κανόνας είναι σαφής και… απαράβατος: Όποιο κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές, κερδίζει και τις εθνικές εκλογές. Και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Ειδικώς δε στις περιπτώσεις που μεταξύ των δύο αναμετρήσεων μεσολαβούν ελάχιστοι μήνες. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ένα μετά το άλλο τα κόμματα, ιδίως τα δύο μεγαλύτερα, αναγνωρίζουν –αν και με διαφορά έντασης– την κρισιμότητα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Η μεν Νέα Δημοκρατία θεωρεί το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαμηλώνει τον πήχη, μιλάει για μια… απλή δημοσκόπηση, ούτως ώστε να έχει τα περιθώρια αφενός να διαχειριστεί τη διαφαινόμενη ήττα και αφετέρου να διατηρήσει αναμμένη την ελπίδα ανάκαμψης μέχρι το φθινόπωρο.

Η προϊστορία πάντως είναι… αδυσώπητη: Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε επικρατήσει το (τότε) ΠΑΣΟΚ με 36,6% έναντι 32,3% της Νέας Δημοκρατίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ ανέβασε το ποσοστό του στο 43,9%, ενώ η ΝΔ ανέβηκε μόλις στο 33,4%. Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2014 – 2015. Στις ευρωεκλογές (Μάιος 2014) ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με 26,6% έναντι 22,7% της ΝΔ και οκτώ μήνες αργότερα (Ιανουάριος 2015) στις εθνικές η διαφορά διευρύνθηκε σημαντικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36,3% και η ΝΔ 27,8%.

Η… ιστορία πάει και πιο πίσω, αφού το καλοκαίρι του 1989 η ΝΔ είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με 40,41% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εθνικές εκλογές (Απρίλιος 1990) η ΝΔ ανέβηκε στο 46,89%, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, που είχε 38,61%. Μοναδική εξαίρεση του… κανόνα σημειώθηκε όταν στις ευρωεκλογές του 1999 είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα η ΝΔ με 36% έναντι 32,9% του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις εθνικές εκλογές του 2000 τα πράγματα αντιστράφηκαν, με το ΠΑΣΟΚ να επικρατεί έστω και οριακά με 43,79% έναντι 42,74% της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αναλυτές απέδωσαν την ανατροπή αυτή στις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου μεταξύ άλλων είχαμε και την «έκρηξη» του χρηματιστηρίου. Κάτι που είχε πιστωθεί στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Άσχετα αν λίγους μήνες μετά το χρηματιστήριο χιλιάδες πολίτες έχασαν τις περιουσίες τους.


Σχολιάστε εδώ