Μείωση κατά 21,6 δισ. των «κόκκινων» δανείων,  στόχος της Εθνικής και της Eurobank

Μείωση κατά 21,6 δισ. των «κόκκινων» δανείων, στόχος της Εθνικής και της Eurobank

Σε επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους προχωρούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Ήδη το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων παραμένει πολύ βαρύ… Για να μην πούμε… φουσκωμένο.

Ο στόχος που έχει τεθεί από τους «θεσμούς» είναι:
Η Εθνική Τράπεζα να μειώσει κατά 9% μέχρι το 2021 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, που σήμερα ανέρχεται σε 41%.
Η Eurobank να μειώσει κατά 8,8% μέχρι το 2021 το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων της, που σήμερα είναι 37%.

Ο στόχος της Εθνικής
Μείωση κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 είναι ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας. Ήδη αναμένονται τα αποτελέσματα της συναλλαγής για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου «Symbol», με εξασφαλίσεις ακίνητα, και του πακέτου «Mirror», χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ μέσα στο 2019 θα πουληθεί ένα πακέτο με εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ. Και θα ακολουθήσει το 2020 η τιτλοποίηση δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση στο 5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022 από 41% που ήταν το 2018 παρουσίασε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε διεθνείς επενδυτές.
Επίσης προβλέπεται η μείωση του προσωπικού κατά 1.500 άτομα.

Τι περιμένει η Eurobank
Από την πλευρά της η Eurobank έχει ανακοινώσει:
την πώληση της FPS, εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων,
την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Pillar», με στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, και την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Cairo», κυρίως με επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Από την πώληση όλων αυτών το ποσό των «κόκκινων» δανείων που κατέχει η Eurobank θα μειωθεί κατά 10,1 δισ. ευρώ.
Ήδη για την τιτλοποίηση των δύο αυτών χαρτοφυλακίων, υπέβαλαν προσφορές πέντε επενδυτικά σχήματα. Συγκεκριμένα, η Pimco, το LoneStar, η Β2Kapital και οι κοινοπραξίες Fortress – doBank και Elliott Management – Bain Capital – Cerved.


Σχολιάστε εδώ