Δίνουμε όπλα στον Ερντογάν!

Δίνουμε όπλα στον Ερντογάν!

Αν διαβάσαμε καλά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε, άθελά του, την ευκαιρία στην Τουρκία για να αντιδράσει στο θέμα της χρήσης των λιμανιών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από νατοϊκά πλοία που συμμετέχουν στη νατοϊκή δύναμη που επιτηρεί μεταξύ των νησιών και της τουρκικής ακτής προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Το επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα (λόγω της πρόβλεψης από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων), βάσει των «κανόνων Λουνς», που είχαν επιβληθεί όταν η Ελλάδα επανεντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1980, μετά τη λανθασμένη απόφαση για αποχώρηση το 1974, εφόσον το ΝΑΤΟ αποφεύγει να εμπλέκεται σε ζητήματα που διαφωνούν δυο κράτη-μέλη του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τότε από τον σχεδιασμό των νατοϊκών ασκήσεων τα νησιά για τα οποία η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και συνεπώς δεν θα πρέπει τα νατοϊκά πλοία να επισκέπτονται τα λιμάνια των νησιών.

Στην πράξη, βεβαίως, υπήρχε σιωπηλή ανοχή για τέτοιου είδους επισκέψεις και αυτό βοηθά στην παράκαμψη και αποδυνάμωση της τουρκικής διεκδίκησης.

Ο κ. Αποστολάκης, λοιπόν, σε μια απάντησή του στη Βουλή καυχήθηκε απλώς ότι μέσω της νατοϊκής επιχείρησης και την είσοδο πλοίων της δύναμης στα λιμάνια των νησιών ακυρώνονται οι τουρκικές επιδιώξεις.

Και μάλιστα η απάντηση αυτή δόθηκε και γραπτώς και κυκλοφόρησε στα Πρακτικά της Βουλής.
Αναμενόμενη η τουρκική α­ντίδραση, που όχι μόνο βρήκε ευκαιρία να ανανεώσει την τουρκική διεκδίκηση για αφοπλισμό των νησιών, αλλά πλέον έθεσε και ζήτημα διακοπής της πρακτικής που είχε υπάρξει, ώστε έστω και σιωπηλά να γίνεται ελλιμενισμός των νατοϊκών σκαφών στα ελληνικά νησιά.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ