Είμαστε κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο…

Είμαστε κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο…

«Ο τάφος ΙΙ της Βεργίνας είχε αποδοθεί στον Φίλιππο Β’ διά της εις άτοπον απαγωγής. Εμένα μου είχε κάνει εντύπωση η ελεφαντοστέινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε βρεθεί μέσα στον τάφο. Είχα ρωτήσει τότε τον Ανδρόνικο: ‘‘Βρε Μανώλη, δεν είναι παράδοξο να βρίσκεται μέσα σε τάφο, παρέα με νεκρούς, ομοίωμα βασιλεύοντος βασιλέως, όπως ήταν ο Αλέξανδρος;’’. Μου απάντησε ο Ανδρόνικος: ‘‘Έλα ρε Ελένη, αφού ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια».

«Δεν χρειαζόταν να το ψάξω άλλο. Όταν ανακαλύφθηκε ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη αποφάσισα να πιάσω τα πράγματα από την αρχή. Ξεκίνησα ερευνώντας τις πηγές που τον αναφέρουν θαμμένο στην Αλεξάνδρεια. Όλες χρονολογούνται τουλάχιστον τρεις αιώνες μετά τον θάνατό του.
Βρήκα επίσης ένα επίγραμμα του Αδδαίου, ενός ποιητή μακεδονικής καταγωγής, ο οποίος μιλάει για τύμβο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αναφέρεται σε δύο ηπείρους. Αν η μία είναι η Αφρική, τότε η δεύτερη είναι κατά πάσα πιθανότητα η Ευρώπη».

«Είναι πολλές οι ενδείξεις. Η μορφή του ιππέα στην τοιχογραφία της ζωφόρου απεικονίζει πιθανώς τον Αλέξανδρο. Ο θώρακας που βρέθηκε στον τάφο είναι όμοιος με αυτόν που φοράει ο στρατηλάτης στο γνωστό ψηφιδωτό της Πομπηίας. Το σιδερένιο κράνος με το ψηλό λοφίο μάς κατευθύνει και αυτό προς το ίδιο συμπέρασμα.

Στο νεκροκρέβατο υπήρχαν ένας Σάτυρος και ένας Διόνυσος. Από πού κι ως πού; Εικάζω ότι έχουν σχέση με τον Σάτυρο που είχε δει ο Αλέξανδρος στο όνειρό του κατά την πολιορκία της Τύρου και στην απόφαση των Αθηναίων να τον ονομάσουν Διόνυσο όταν εκείνος διέταξε να λατρεύεται σαν θεός στις ελληνικές πόλεις».

Υπογραφή: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, διακεκριμένη βυζαντινολόγος, 92 ετών, που δεν το βάζει κάτω


Σχολιάστε εδώ