Ν. Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ηττηθεί και ο Πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί

Ν. Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ηττηθεί και ο Πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής της Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη.

ο κ. Δένδιας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε: “Εκτιμώ ότι πράγματι η διαφορά θα είναι μεγάλη, όπως επιβεβαιώνεται και από την αλλαγή τακτικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Να σας υπενθυμίσω ότι κ. Τσίπρας αποκαλούσε «ψήφο εμπιστοσύνης» τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να τις υποβαθμίσει πριν λίγες ημέρες σε «δημοσκόπηση». Με τον τρόπο αυτό κατέστησε πασιφανή τον βάσιμο φόβο στο κυβερνητικό στρατόπεδο για ένα αποτέλεσμα – αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από τη μεγάλη διαφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Αλλά και τα μέτρα που χωρίς σχεδιασμό και δημοσιονομική πρόβλεψη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο και έφερε άρον-άρον στη Βουλή, δείχνουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό πανικό, ενόψει του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, όπως και ενόψει των αποτελεσμάτων των εκλογών στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους”.

-Ποιο θεωρείτε το πιο πιθανό σενάριο για τυχόν εθνικές εκλογές. Η μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ή αντίθετα η μεγάλη μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο;

Η εκτίμησή μου είναι ότι η διαφορά δεν θα είναι μικρή. Αλλά από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης, όπως προανέφερα, σε οποιαδήποτε αποτέλεσμα που θα είναι δεύτερο το σημερινό κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ηττηθεί και ο Πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί. Άλλωστε η χώρα και η εύθραυστη οικονομία της δεν αντέχουν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πέντε μηνών.

-Πάντως το δόγμα του προέδρου της ΝΔ είναι «χάνεις-φεύγεις». Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τι κινήσεις θα κάνει η ΝΔ με διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άνω του 5%.

Δεν θα ήθελα να μπω σε μια συζήτηση επί συγκεκριμένων υποθετικών ποσοστών, καθώς λόγω του ειδικού χαρακτήρα των Ευρωεκλογών δεν είναι εύκολο να τεθεί συγκεκριμένος στόχος, όπως είναι π.χ. η αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές. Επαναλαμβάνω όμως ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκανε πιο απλά τα πράγματα, χαρακτηρίζοντας τις επερχόμενες εκλογές ως «ψήφο εμπιστοσύνης». Το ότι προφανώς το μετάνιωσε και ότι επρόκειτο για ακόμη μία «αυταπάτη» του δεν αλλάζει τις συνέπειες. Η δήλωση του είναι καταγεγραμμένη και υπογεγραμμένη. Δεν μπορεί να απαιτεί συνεχώς ο Πρωθυπουργός από τα άλλα κόμματα και τους πολίτες να παθαίνουν αμνησία.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι αποκλείει το σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στην προ ημερών συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι με τον κ. Τσακαλώτο μπορεί να συνεργαστεί. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία;

Για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τσακαλώτο, αλλά ότι μπορεί να συζητήσει πολιτικά μαζί του και να γίνει μια ουσιαστική ιδεολογική αντιπαράθεση. Οφείλω βεβαίως να παραδεχθώ ότι ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών λόγω του ακαδημαϊκού του background δίνει τη δυνατότητα για μια πολιτική σύγκρουση που δεν ξεφεύγει από συγκεκριμένα όρια, έστω και εάν πολλές από τις διαβεβαιώσεις και τις προβλέψεις του έχουν διαψευσθεί και η προσπάθεια επίδειξης αγγλοσαξονικού χιούμορ εκ μέρους του δεν είναι πάντα επιτυχής. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το να φτάσουμε σε σενάρια συγκυβέρνησης η διαφορά είναι τεράστια.

-Παράλληλα θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τώρα έχοντας παγώσει η εικόνα εκτιμάτε ότι κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την σκληρή αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή;

Αν και γενικώς μια τέτοια αποτίμηση δεν πρέπει να γίνεται με όρους νικητή και ηττημένου, η μερική έστω αλλαγή συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή, αποτελεί μια δικαίωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προκλήθηκε, επανειλημμένως μάλιστα, από τις αναφορές του κ. Τσίπρα στην οικογένειά του και ιδίως στη σύζυγό του, αλλά και από το ανοίκειο για το Κοινοβούλιο ύφος του Πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε στο σημείο να απευθύνεται στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον ενικό.

-Αναφορικά με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τα οποία και προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω. Διαφωνείτε σχετικά με τις εν λόγω παροχές ή σχετικά με το timing που δίνονται;

Η Νέα Δημοκρατία δεν διαφωνεί με οποιοδήποτε μέτρο αποσκοπεί στο να μετριάσει τις συνέπειες εις βάρος μεγάλων ομάδων του πληθυσμού από τα αχρείαστα Μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ (το τρίτο που ήταν αποτέλεσμα των ολέθριων χειρισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το άτυπο αλλά υπαρκτό τέταρτο Μνημόνιο). Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να εκδικηθούμε τους οικονομικά αδύνατους πολίτες εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης. Τα όποια μέτρα όμως πρέπει να είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι να νομοθετούνται αιφνιδίως ή να έρχονται στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες. Οι παλαιοκομματικές αυτές μέθοδοι το μόνο που αποδεικνύουν, όπως ήδη επισήμανα, είναι ότι η κυβέρνηση τελεί υπό πλήρη πανικό.

-Και επειδή προκλήθηκε μεγάλη δημόσια συζήτηση σχετικά με την 7ημερη εργασία θα ήθελα τη δική σας άποψη. Επταήμερη εργασία με τη συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών θα ήταν αποδεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ;

Η επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων εφαρμόζεται ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά συλλογικών συμβάσεων υπό τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας. Επί επταήμερο λειτουργούν σε ειδικές περιπτώσεις ακόμη και υπηρεσίες του Δημοσίου, με τροπολογία της Κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή. Πριν λίγες ημέρες το πληροφορήθηκε άραγε η Κυβέρνηση; Δεν τίθεται φυσικά ζήτημα κατάργησης του πενθήμερου για τους εργαζόμενους από μία μελλοντική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως σκόπιμα προσπάθησε να καλλιεργήσει τη συγκεκριμένη εντύπωση το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόγνωση και δε διστάζει να μετατρέψει την ημέρα σε νύχτα, για τις ανάγκες των προπαγανδιστικών του στόχων.

-Έχοντας χρηματίσει υπουργός Δημόσιας Τάξης θα ήθελα να μου σχολιάσετε αν η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για απόκτηση 1000 νέων περιπολικών για την ΕΛΑΣ και αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων λύνει το πρόβλημα της αστυνόμευσης της πόλης;

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συγκεκριμένη Συνέντευξη Τύπου την οποία επικαλείστε, όπως και με πολλές άλλες αφορμές, στη συνολική αλλαγή φιλοσοφίας της Ελληνικής Αστυνομίας με μία μελλοντική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά το ζήτημα της προάσπισης του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στη δημόσια ασφάλεια. Τη μεγάλη αλλαγή θα την επιφέρει η αλλαγή δόγματος και οργανωτικής δομής – όπως με την επιστροφή στις διατάξεις του Νόμου 4249/14 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας – και η αποφασιστικότητα για σύγκρουση με το καθεστώς της ανομίας, το οποίο υπό την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ εγκαθιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή σύγκριση ανάμεσα στην εικόνα που είχε η Αθήνα (και όχι μόνο) το 2012-14 με τη σημερινή κατάσταση. Προβλήματα μπορεί να υπήρχαν προηγουμένως, αλλά ουδέποτε ήταν τόσο οικτρή η κατάσταση και ουδέποτε τέθηκε σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, από τις επιδρομές κουκουλοφόρων, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Στην κατεύθυνση αυτή ορθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Το οφείλουμε άλλωστε στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που με ηρωισμό συχνά, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με μια πολιτική κατεύθυνση που δεν ευνοεί την τήρηση του Νόμου, πράττουν το καθήκον τους και διακινδυνεύουν τις ζωές τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

-Τέλος θα ήθελα να μου πείτε: Ανησυχείτε από τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ; Φοβάστε για τυχόν θερμό επεισόδιο;

Η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αλλά και ο σχεδιασμός που ήδη έχει ανακοινώσει για τους επόμενους μήνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Είναι γεγονός ότι την κατάσταση καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη η επιδείνωση των σχέσεων της γειτονικής χώρας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα οφείλει να συμπεριφερθεί με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα. Πρέπει επίσης, πέρα από τη σημερινή συγκυρία, να λάβουμε αποφάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων μακροπρόθεσμα στην αμυντική μας πολιτική, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι ισχυρός παράγων αποτροπής απέναντι στις πάσης φύσεως επιβουλές.


Σχολιάστε εδώ