Προς τη σωστή κατεύθυνση οι παροχές του πρωθυπουργού μεν… αλλά…

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι παροχές του πρωθυπουργού μεν… αλλά…

Του
ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ
Προέδρου ΒΕΠ


Μετά τις θυσίες που έχουν κάνει οι ΜΜΕ τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, καλοδεχούμενες οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν προεκλογική στρατηγική.

Η αγορά δεν έχει ανάγκη από υποσχέσεις λίγο πριν από τις κάλπες, αλλά από ουσιαστικές και αποτελεσματικές παροχές, με ενέσεις ρευστότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος.

Η αγορά έχει ανάγκη από παροχές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αγορά έχει ανάγκη από πραγματική ανάσα και όχι από πολιτικές που θα διατηρούν την εξασθένιση της ΜΜΕ με χρέη και ανασφάλεια.

Η ΜΜΕ έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τα χρόνια της κρίσης με την υπερφορολόγηση –και όχι μόνο– και αναζητά άμεσες τονωτικές ενέσεις βιωσιμότητας, ρευστότητας και σταθεροποίησης του επενδυτικού κλίματος.

Σαφώς οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να μη θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι ΜΜΕ και ξαφνικά βρεθούν σε μια εκ νέου δυσμενή κατάσταση.

Δεν αρκεί μόνο να τακτοποιούν τα χρέη τους με ρυθμίσεις, αλλά να μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, να επεκταθούν και να καταστούν ανταγωνιστικές. Μια επιχείρηση δεν παραμένει σε λειτουργία μόνο για να εξυπηρετεί χρέη, θέλει κίνητρα για να αναπτυχθεί και να παραμένει βιώσιμη στην αγορά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εξήλθε από το τρίτο Μνημόνιο μόλις τον περσινό Αύγουστο… Ας κρατάμε μικρό καλάθι…

Καλοδεχούμενες, λοιπόν, οι παροχές, αλλά χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό τα αποτελέσματα για την αγορά θα είναι άνευ ουσίας. Οι παροχές θα αποτελέσουν μια πρόσκαιρη ανάσα για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, σίγουρα, αλλά με την ανάπτυξη τι γίνεται;

Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού παραμένει και το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Δεν θέλουμε επιχειρηματικότητα που να βασίζεται σε ρυθμίσεις, αλλά βιώσιμη και ανταγωνιστική, με εξωστρεφή χαρακτήρα.

Η επιχειρηματικότητα απαιτεί άμεση αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για χρηματοδότηση επενδύσεων και δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων, παράλληλα με εξασφάλιση ομαλής τραπεζικής χρηματοδότησης – ρευστότητας.

Ευπρόσδεκτη, λοιπόν, κάθε παροχή που συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς, αλλά θα πρέπει να συνδυάζεται με το απαιτούμενο αναπτυξιακό σχέδιο.

Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν έχει ανάγκη από σωσίβια… απαιτεί να απαλλαχθεί από τα σωσίβια και να αποκτήσει τη δυναμική που της αξίζει στον ευρωπαϊκό στίβο των αγορών.


Σχολιάστε εδώ