Τσίπρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης

Τσίπρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης

Τα μέτρα που αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες τις οποίες γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Βουλή, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή είναι μόνιμα και έχουν όχι μόνο φιλολαϊκό αλλά και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα.

Στην αρχή της ομιλίας του παρέθεσε τα μέτρα που έφερε τους προηγούμενους μήνες, λέγοντας τα εξής:

-Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%

-Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους

-Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς

-Δεσμευθήκαμε στη ΔΕΘ και υλοποιήσαμε μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας

-Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας ότι «Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση μια λίγο πιο σοβαρή στάση. Μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό. Την άλλη ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές και λαϊκισμό. Μια μας λέτε ότι δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της 13ης σύνταξης. Την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι έπρεπε να είναι παραπάνω. Κατανοώ τη μεγάλη σας αμηχανία. Ευτυχώς, δεν κάνατε τα ίδια με το ’16 όταν δίναμε εφάπαξ 13η σύνταξη και μας λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Έσπευσε ο κ. Βέμπερ ο φίλος σας να το κάνει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι: «Μου αρκεί γιατί με τα όσα έχει αρχίσει να λέει πάλι ο αρχηγός σας για το πρόγραμμά του, για την 7ημερη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την κατάργηση των επιδομάτων, έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι -όχι το δικό μας – αλλά των πολλών».

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε με χιούμορ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι στα ίδια έδρανα και την επόμενη τετραετία και να ψηφίζουν τα θετικά μέτρα που θα φέρνει η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ