ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΑΛ: «Επείγοντα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΑΛ: «Επείγοντα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Τροπολογία εισηγείται το Κίνημα Αλλαγής στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.»

Η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η δέσμη οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις 8 Μαΐου, προδίδει κίνηση πανικού προεκλογικού χαρακτήρα, με μόνο στόχο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την καταρρέουσα Κυβέρνησή του.

Αφού παρέδωσε ως ενέχυρο στους θεσμούς, με τρόπο αδιανόητο, ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος που διασφάλισε με την φορολογική λαίλαπα, θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε μέτρα πρόχειρα, χωρίς ιεράρχηση και στόχους. Μέτρα-αντίδωρο στην δραματική αφαίμαξη που έχουν υποστεί οι Έλληνες τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αν σε αυτή τη δυσοίωνη προοπτική προσθέσουμε το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλλιεργείται τόσο καιρό και κορυφώθηκε ανεπίτρεπτα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, είναι πιθανό να προκληθεί ανήκεστη βλάβη στην εύθραυστη ελληνική οικονομία κατά την τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Έστω και τώρα, για να μπορέσει η εθνική οικονομία να αποτρέψει τον διαφαινόμενο προεκλογικό εκτροχιασμό, επαναφέρουμε την πάγια πρότασή μας, που αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να βγει ομαλά και οριστικά η χώρα από την κρίση. Την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, σε ένα ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο σχέδιο μέτρων και πολιτικών, όπως πρότεινε η Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Ήδη η ραχοκοκαλιά αυτού του σχεδίου, έχει αποτυπωθεί θεσμικά σε τρεις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί στις 18/11/2018 με τίτλο «Πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης», στις 11/12/2018 με τίτλο «Εθνική δημογραφική πολιτική – Στήριξη της οικογένειας» και στις 17/02/2019 με τίτλο «Κατάργηση της ψηφισμένης (ν.4472/17) μείωσης του Αφορολογήτου, αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων και προσδιορισμός κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Η Κυβέρνηση παραβιάζοντας κατάφορα τον Κανονισμό της Βουλής, δεν τόλμησε δυστυχώς να συζητήσει τις προτάσεις αυτές για να μη φανεί η ένδεια της σε στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον της χώρας.

Ωστόσο σήμερα εν όψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και για τις εθνικές εκλογές που έπονται, είναι κρίσιμο να επιλέξουμε μέτρα γύρω από τα οποία θα διασφαλιστεί η μέγιστη πολιτική συναίνεση ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς ότι η χώρα μπήκε με σταθερό και αταλάντευτο βηματισμό σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τους πολίτες της. Αυτή ήταν και η πρόκληση που απηύθυνε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προς όλα τα Κόμματα από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή 10.05.2019.

Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα τροπολογία προτείνουμε ορισμένα επείγοντα μέτρα για:

  • την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
  • τη στήριξη για πέντε χρόνια των νέων που ξεκινούν δική τους επαγγελματική δραστηριότητα, με απαλλαγή από φόρους και εισφορές,
  • τη χορήγηση φορολογικών κίνητρων για προσλήψεις νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα,
  • τη θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης των νέων ζευγαριών για τρία χρόνια, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται,
  • τη θέσπιση κατώτερης σύνταξης στα 500 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 για το ζευγάρι,
  • μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και επιστροφή του φορολογικού συντελεστή στο 13%.

Ειδικότερα προτείνουμε κατ’ άρθρον:

Άρθρο 1

Προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 10 του ν.4472/2017 για να μη μειωθεί περαιτέρω η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4472/2017 (Α΄ 74) με στόχο τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2020 και εφεξής, να μειώνεται ο φόρος κατά 650 ευρώ, ήτοι: κατά 1.900 έναντι 1.250 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, κατά 1.950 έναντι 1.300 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, κατά 2.000 έναντι 1.350 ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και κατά 2.100 χίλια τετρακόσια πενήντα έναντι 1.450 ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

Άρθρο 2

Πενταετές πρόγραμμα στήριξης των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τριετής πλήρη απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος και από τις εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης και κατά 50% για τα επόμενα δύο έτη

Βασικό συστατικό στοιχείο ενός μίγματος πολιτικής, για τη μείωση της υψηλής ανεργίας νέων και της ανάσχεσης της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, είναι η ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών των νέων. Με τις προτεινόμενες διατάξεις μπορεί να ενισχυθεί η πρωτοβουλία για νέα επιχειρηματικότητα αφού θεσπίζονται πλήρη απαλλαγή φορολογίας αλλά και μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τα τρία πρώτα έτη και κατά 50% για τα επόμενα δύο έτη, δηλαδή κατά το αρχικό και κρίσιμο διάστημα σταθεροποίησης μιας νέας επιχείρησης ή της δραστηριότητας ενός νέου επαγγελματία.

Άρθρο 3

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο την επιπλέον μείωση της φορολογίας με απλό τρόπο

Μια σημαίνουσας βαρύτητας παρέμβαση στη μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον πλήρους θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150 προκειμένου για ορισμένες κατηγορίες.

Άρθρο 4

Τριετής στεγαστική συνδρομή οικογενειών μετά την απόκτηση παιδιών

Είναι πλέον αποδεδειγμένο, με βάση την εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων και διεθνών πρακτικών, ότι το ζήτημα της στέγασης, αποτελεί έναν από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την απόκτηση νέων τέκνων από τις οικογένειες. Με το παρόν άρθρο θεσπίζεται ο θεσμός της στεγαστικής συνδρομής για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και χορηγείται νομοθετική εξουσιοδότηση για την άμεση παροχή του, ως γνήσιο κίνητρο της Πολιτείας για την ανάκαμψη των δημογραφικών μεγεθών της χώρας.

Άρθρο 5

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ και 700 ευρώ για το ζευγάρι

Μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα αφού η απώλεια του εισοδήματος τους φτάνει έως και το 35% και επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Με το άρθρο αυτό προτείνουμε την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συνταξιούχου οποιουδήποτε φορέα που για μεμονωμένο συνταξιούχο ορίζεται στα 500 ευρώ και για ζευγάρι συνταξιούχων στα 700 ευρώ.

Άρθρο 6

Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά εισοδήματα και του αφορολόγητου των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και των αγροτικών αποζημιώσεων – Ενίσχυση Συλλογικών Οργανώσεων Αγροτών

Με την πρώτη παράγραφο καθιερώνεται, από 1.1.2019, το 13% ως ενιαίος συντελεστής φορολόγησης των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με τη δεύτερη παράγραφο καθιερώνεται το αφορολόγητο των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και των πάσης φύσεως αγροτικών αποζημιώσεων, με εξαίρεση το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης άνω των 20.000 ευρώ.

Με την τρίτη παράγραφο θεσμοθετείται ότι τα ποσά που εισπράττονται από τη φορολόγηση των άμεσων ενισχύσεων, άνω των 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, κατευθύνονται κατ’ αποκλειστικότητα για την περαιτέρω ενίσχυση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών καθώς και δράσεων που υλοποιούνται από συλλογικές οργανώσεις των αγροτών.

Άρθρο 7

Κίνητρα σε αγρότες οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς με 35% μειωμένη φορολογία εισοδήματος και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφής ΦΠΑ

Είναι κοινή η διαπίστωση ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια των εφοδίων και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Επιπροσθέτως λόγω της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα και της αύξησης της φορολογίας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρατηρείται τάση φυγής αγροτών από τις συλλογικές οργανώσεις. Με το άρθρο αυτό προβλέπονται συγκεκριμένα κίνητρα για τη στήριξη των αγροτών που συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Ειδικότερα με την πρώτη παράγραφο για τους επαγγελματίες αγρότες που παραδίδουν τα αγροτικά τους προϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, ορίζεται, ότι τα έσοδα από αυτές τις παραδόσεις λογίζονται μειωμένα κατά 35%.

Με τη δεύτερη παράγραφο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ του άρθρου 41 του ν.2859/2000 (Α΄ 138) που παραδίδουν τα αγροτικά τουςπροϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, επιστρέφεται επιπλέον ποσοστό 5% του αναλογούντος ΦΠΑ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.»

Άρθρο 1

Προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 10 του ν.4472/2017 για να μη μειωθεί περαιτέρω η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων

Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4472/2017 (Α΄ 74) καταργούνται.

Άρθρο 2

Πενταετές πρόγραμμα στήριξης των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τριετής πλήρη απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος και από τις εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης και κατά 50% για τα επόμενα δύο έτη

  1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 (Α΄ 167), προστίθεται εδάφιο:

«Από 1.1.2019 απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα ημερολογιακά έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό (40ο) έτος της ηλικίας του. Για τα επόμενα δύο έτη η ως άνω απαλλαγή ορίζεται σε 50% του αναλογούντος φόρου.»

  1. Στο άρθρο 58 του ν.4172/2013 (Α΄ 167) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Από 1.1.2019 απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη των επιχειρήσεων των περιπτώσεων α΄ και β΄ του άρθρου 45, μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, των οποίων οι μοναδικοί μέτοχοι υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα ημερολογιακά έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό (40ο) έτος της ηλικίας του. Για τα επόμενα δύο έτη η ως άνω απαλλαγή ορίζεται σε 50% του αναλογούντος φόρου.».

  1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρο 39 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα καθώς και οι μοναδικοί μέτοχοι των περιπτώσεων α΄ και β΄ του άρθρου 45 του «Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος [ν.4172/2013 (Α΄ 167)] για τα τρία πρώτα έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους, καταβάλλουν μόνο τις εισφορές του κλάδου υγείας και απαλλάσσονται πλήρως των εισφορών για τον κλάδο κύριας σύνταξης, ενώ για τα επόμενα δύο έτη απαλλάσσονται του 50% του συνόλου των εισφορών για τον κλάδο κύριας σύνταξης.»

Άρθρο 3

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο την επιπλέον μείωση της φορολογίας με απλό τρόπο

Ο τίτλος του άρθρου 22Α του Ν.4172/2013 (Α΄ 167) αντικαθίσταται σε «Δαπάνες Ανάπτυξης» και προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Η μισθολογική δαπάνη που αντιστοιχεί στις αμοιβές κάθε νέου επιπλέον εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην επιχείρηση, σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων του προηγούμενου φορολογικού έτους, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Η προσαύξηση της έκπτωσης εξακολουθεί να ισχύει για τρία έτη από το τέλος του έτους πρόσληψης του κάθε εργαζόμενου.

Αν προκύψουν ζημιές μετά την αφαίρεση του ως άνω ποσοστού, αυτές μεταφέρονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του παρόντος. Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγουμένων εδαφίων ρυθμίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»

  1. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 22Α του ν.4172/2013 (Α΄ 167), όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την προηγούμενη παράγραφο, ισχύουν από το φορολογικό έτος που άρχισε την 1.1.2019.

Άρθρο 4

Τριετής στεγαστική συνδρομή οικογενειών μετά την απόκτηση παιδιών

Κάθε οικογένεια δικαιούται στεγαστική συνδρομή για τρία (3) χρόνια από την απόκτηση κάθε νέου παιδιού από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και μετά. Η στεγαστική συνδρομή είναι δικαίωμα κάθε οικογένειας και για κάθε νέο παιδί ανεξαρτήτως εάν διαμένει σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και μπορεί να χορηγηθεί μέσω μειώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή ΕΝΦΙΑ και υπό προϋποθέσεις με τη μορφή επιδόματος. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζεται το ύψος της παροχής της στεγαστικής συνδρομής, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια απόδοσής του μέσω έκπτωσης φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες καταβολής του, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 5

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ και 700 ευρώ για το ζευγάρι

Από 1.1.2019 το ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα για μονοσυνταξιούχο οποιουδήποτε ασφαλιστικού Φορέα δεν μπορεί να υπολείπεται των 500 ευρώ και τα 700 ευρώ για ζευγάρι συνταξιούχων.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 6

Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά εισοδήματα και του αφορολόγητου των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και των αγροτικών αποζημιώσεων – Ενίσχυση Συλλογικών Οργανώσεων Αγροτών

1.Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 (Α΄167), αντικαθίσταται ως εξής: «Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)»

  1. Το τέταρτο και πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 (Α΄ 167), αντικαθίστανται ως εξής:

Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. Οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις και αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

  1. Τα ποσά που εισπράττονται από τη φορολόγηση των άνω των 20.000 ευρώ άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παράγραφού, ενισχύουν κατ’ αποκλειστικότητα τη «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» καθώς και δράσεις που υλοποιούνται από συλλογικές οργανώσεις των αγροτών. Οι διαδικασίες οι όροι και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

Άρθρο 7

Κίνητρα σε αγρότες οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς με 35% μειωμένη φορολογία εισοδήματος και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφής ΦΠΑ

  1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 (Α΄ 167), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

Ειδικά, για τους επαγγελματίες αγρότες, τα έσοδα από τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους, σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, λογίζονται μειωμένα σε ποσοστό 35%. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.

2.Στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., του άρθρου 41 του ν.2859/2000 (Α΄ 248), που παραδίδουν αγροτικά τους αγροτικά προϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη επιστρέφεται επιπλέον ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του αναλογούντος Φ.Π.Α. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Γεννηματά Φώφη

Αρβανιτίδης Γιώργος

Βενιζέλος Ευάγγελος

Γρηγοράκος Λεωνίδας

Ιλχάν Αχμέτ

Καρράς Γεώργιος Δημήτριος

Κεγκέρογλου Βασίλης

Κεφαλίδου Χαρά

Κουτσούκος Γιάννης

Κρεμαστινός Δημήτρης

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης

Λοβέρδος Ανδρέας

Μανιάτης Ιωάννης

Μπαργιώτας Κωνσταντίνος

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

Σκανδαλίδης Κώστας

Τζελέπης Μιχάλης

Χριστοφιλοπούλου Εύη


Σχολιάστε εδώ