Τσίπρας: Πάρε, κόσμε…

Τσίπρας: Πάρε, κόσμε…

Εν τη παλάμη και ούτω… ψηφίσομεν

-Έπιασε στον ύπνο τους «θεσμούς»…
-Για πρώτη φορά στο «κάδρο» Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Πακέτο παροχών ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη στη φιέστα που διοργανώθηκε στο Ζάππειο, έχοντας δίπλα του (στο κάδρο) τους πρωταγωνιστές της τελικής διαμόρφωσης των «δώρων» –Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου–, προφανώς για να μην μπορεί κανείς τους, όταν κάτι στραβώσει, χαλάσει το κλίμα και έρθουν καταιγίδες, να πει «εγώ δεν ήξερα». Πακέτο που θα ήταν σωτήριο για τους 4.064.750 οφειλέτες που χρωστάνε 104,65 δισ. ευρώ στην Εφορία και τους 1.400.000 που χρωστάνε 35,35 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η προσγείωση, όμως, ήταν ανώμαλη για αυτούς με το άνοιγμα του πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει «κουρεμένη» 13η σύνταξη, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (όχι όμως και για τον καφέ, που παραμένει πολύ… πικρός, ούτε και για τα ροφήματα και τα αναψυκτικά), μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% και μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και άλλες δέκα εξαγγελίες, που θα ισχύσουν από το 2020 – το συνολικό κόστος των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί, π.χ. πόσα θα χάσει το Δημόσιο από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ορεινές περιοχές ή από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων κ.λπ., ενώ βέβαια είναι άγνωστο και ποιος θα είναι τότε στο Μαξίμου.

Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι… προσφορές εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 26ης Μαΐου θα ισχύσουν και δεν θα τις μπλοκάρουν τα αφεντικά. Τα οποία ήδη διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ούτε από τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο, τον υπουργό των Οικονομικών του κράτους κ. Τσακαλώτο. Και από την περασμένη Πέμπτη δηλώνουν… δυσαρεστημένοι. Κάποια γεύση ίσως να είχε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δώσει το… στίγμα του.

Καμπανάκι από τους «θεσμούς»…
Οι «θεσμοί» παραμένουν στη μόνιμη κόκκινη γραμμή της τήρησης των συμφωνημένων μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων. Συγκεκριμένα, η δήλωση των κλιμακίων των ευρωπαϊκών «θεσμών», που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ήταν: «Θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Εν αναμονή, λοιπόν, των σπουδαίων, γεύση των οποίων θα πάρουμε μετά την Κυριακή 26 Μαΐου και αφού θα έχουν κλείσει οι κάλπες για τη νέα Ευρωβουλή.

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί η επισήμανση ευρωπαίων αξιωματούχων ότι 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θέλει να προσθέσει προβλήματα με την επιστροφή του ελληνικού θέματος.

Ντρίμπλα του Τσίπρα
Ίσως αυτό το κενό… ανοχής να εκμεταλλεύτηκε ο πρωθυπουργός και να προχώρησε στις προεκλογικές παροχές, που βέβαια για αρκετούς είναι σημαντικές, όπως τα 500 ευρώ (το ανώτερο) για τους συνταξιούχους, με τα οποία θα μπορέσουν να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους.

Και μέχρι να αντιδράσουν οι «θεσμοί» στο μοίρασμα του 1,060 δισ. ευρώ (τόσο είναι το συνολικό κόστος για το 2019) θα έχουν κλείσει οι κάλπες και θα έχει φανεί πόσο επηρέασαν την ψήφο των εκλογέων. Σίγουρα, πάντως, όλο και κάποιο ποσοστό θα τσιμπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ενώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πριν από την προσφορά των δώρων η ΝΔ ήταν μπροστά με διαφορά από 9% και πάνω. Το συνολικό κόστος των παροχών φθάνει στα 3,3 δισ. ευρώ το 2020, μαζί δε με τη μείωση του αφορολογήτου ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ σε μία διετία. Ψιλοπράγματα… Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν πιο… συγκρατημένος σχετικά με τις παροχές του 2020, υπογραμμίζοντας ότι προϋποθέτουν μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με τους «θεσμούς».

Κόντρα οι αγορές
Η αντίδραση, πάντως, των αγορών στις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά θετική ήταν.

Η βουτιά στο Χρηματιστήριο ήταν 2,10%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 2,8%, στο 3,441%.

Όλοι οι διεθνείς αναλυτές είχαν επισημάνει από καιρό ότι η βασική πηγή ανησυχίας σχετικά με την Ελλάδα έχει να κάνει με τα προεκλογικά δώρα στα οποία μπορεί να προσφύγει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, η Citigroup είχε τονίσει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ξοδέψει τη δημοσιονομική υπεραπόδοση για να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής της, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις κατά 10%.

Φωτό: eleftherostypos.gr


Σχολιάστε εδώ