Σε θύελλα έπεσε η θαλαμηγός – Μπαράζ αποκαλύψεων με στόχο τον Τσίπρα

Σε θύελλα έπεσε η θαλαμηγός – Μπαράζ αποκαλύψεων με στόχο τον Τσίπρα

Στη δίνη μιας αλληλουχίας άκρως δυσμενών γεγονότων έχει περιέλθει ο Αλ. Τσίπρας με συνέπεια η διαδρομή προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου να θυμίζει… πορεία σε ναρκοπέδιο. Για πρώτη φορά την τελευταία τουλάχιστον 30ετία ένας πρωθυπουργός βρίσκεται αίφνης αντιμέτωπος με τόσα ανοιχτά μέτωπα, σχεδόν από το… πουθενά.

Και όλα αυτά παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, που η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να της προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Σε βαθμό που από ορισμένες πλευρές να εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο η αλληλουχία των τελευταίων γεγονότων είναι εντελώς… συμπτωματική ή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αποδόμησης του πρωθυπουργού με τελικό στόχο την πολιτική αποκαθήλωσή του.

Με τις εικασίες να δίνουν και να παίρνουν για το αν στην «επιχείρηση» αυτή μετέχουν μόνο παράγοντες εντός της ελληνικής επικράτειας ή και εκτός, ενδεχομένως και πέραν του Ατλαντικού. Η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, με γνωστές τις διασυνδέσεις τους, δίνει σάρκα και οστά στα σενάρια και τις εικασίες.

Απαντήσεις στα ερωτήματα και στις εικασίες δεν υπάρχουν…

Υπάρχει ωστόσο μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και αυτή είναι τα γεγονότα. Σε «νεκρό» χρόνο, εκτός επικαιρότητας δηλαδή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από όπου προέκυψε η παράλυση του κρατικού μηχανισμού, η ανικανότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αλλά το κυριότερο ανέδειξε τους κάκιστους χειρισμούς της κυβέρνησης. Με αποκορύφωμα την επιβεβαίωση των καταγγελιών εκείνης της περιόδου, με βάση τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, αλλά το απέκρυψαν προκειμένου να μην επισκιαστεί η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα το βράδυ της πυρκαγιάς.

«Έπαιξαν θέατρο για να μη χαλάσουν τη φιέστα του πρωθυπουργού», ήταν το γενικό συμπέρασμα. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την προβολή του ντοκιμαντέρ είναι πολλά. Γιατί αρχές Μαΐου, ενώ ένας χρόνος από τα δραματικά γεγονότα συμπληρώνεται τον Ιούλιο; Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε πρόσφατα ή ήταν έτοιμο εδώ και εβδομάδες, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, και περίμεναν να πλησιάσουν οι εκλογές για να το προβάλλουν;

Στην όλη υπόθεση υπάρχει και μια άλλη πτυχή: Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις του δημοσιογράφου που ετοίμασε το ντοκιμαντέρ Αλ. Παπαχελά με παράγοντες πέραν του Ατλαντικού. Πάντως ο πρέσβης Τζ. Πάιατ τους προηγούμενους αρκετούς μήνες με δημόσιες παρεμβάσεις εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά και το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Μεσολάβησε κάτι και έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις Μαξίμου – πρεσβείας;

Πριν… καθίσει ο πολιτικός κουρνιαχτός που σήκωσε το ντοκιμαντέρ για το Μάτι είχαμε το δεύτερο direct χτύπημα κατά του κ. Τσίπρα, η ανάρτηση του Άρη Πορτοσάλτε με τις φωτογραφίες από τις διακοπές του πρωθυπουργού στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγοπούλου. (σ.σ.: Αλ. Παπαχελάς και Άρης Πορτοσάλτε εργάζονται στον Όμιλο Αλαφούζου. Θεωρείται το λιγότερο απίθανο ο δεύτερος να προχώρησε στη συγκεκριμένη ανάρτηση χωρίς να έχει νωρίτερα ενημερώσει τους προϊσταμένους του στον ΣΚΑΪ, ενδεχομένως και τον ιδιοκτήτη του Ομίλου Γ. Αλαφούζο.

Όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις, το πλήγμα για τον κ. Τσίπρα ήταν ισχυρό. Πρώτ’ απ’ όλα γιατί έδωσε το δικαίωμα και την ευκαιρία στην ηγεσία της ΝΔ –αλλά όχι μόνο– να του επιρρίψει κατηγορίες για «πολιτική υποκρισία», με το επιχείρημα ότι αν και αριστερός, που πολεμάει τα οικονομικά συμφέροντα και τους οικονομικά ισχυρούς, κάνει δωρεάν διακοπές με τα κότερά τους. Περισσότερο εκτεθειμένος είναι έναντι των ψηφοφόρων του καθώς οι αποκαλύψεις τον εμφανίζουν ανακόλουθο σε όσα διακήρυττε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήρθαν οι ατυχείς –το λιγότερο– χειρισμοί εκ μέρους της Κατερίνας Παναγοπούλου, που όχι μόνο έσπευσε να… επιβεβαιώσει ότι στο σκάφος της οικογένειάς της έκανε διακοπές ο κ. Τσίπρας, λίγες μόνο ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, αλλά, επιπλέον, τον παρουσίασε ως… κουρασμένο (λόγω της τραγωδίας στο Μάτι), που είχε ανάγκη για ξεκούραση (…κατά προτίμηση σε πολυτελή θαλαμηγό).

Για να ολοκληρώσει, δε, το… έργο της επανήλθε την επομένη, διευκρινίζοντας ότι με το σκάφος της έχουν κάνει διακοπές και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η πρώτη δήλωση της κ. Παναγοπούλου ήταν σε γνώση (ή και σε συνεννόηση) του Μεγάρου Μαξίμου, δεδομένου ότι διοχετεύθηκε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ακόμη και αν δεν προηγήθηκε συνεννόηση, θεωρείται βέβαιο ότι οι επικεφαλής του Πρακτορείου θα έσπευσαν να ενημερώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο πριν βγάλουν στον… αέρα την ανακοίνωση της κ. Παναγοπούλου.

Μία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λένε

Δύο φωτογραφίες, που απεικόνιζαν τον Αλ. Τσίπρα στο κατάστρωμα ενός πολυτελούς σκάφους, στάθηκαν αρκετές για να προκαλέσουν μια άνευ προηγουμένου πολιτική θύελλα, ισχυρούς τριγμούς σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και να φέρουν τον πρωθυπουργό στη δεινή θέση του απολογούμενου έναντι του ελληνικού λαού. Οι επιμέρους αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες μετέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό σε πεδίο μάχης.

Όταν στις αρχές της εβδομάδας ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Άρης Πορτοσάλτε ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το όλο ζήτημα. Το σοκ για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ισχυρό, καθώς κατάλαβαν τις παρενέργειες που μπορούσε να έχει η υπόθεση. Την ίδια στιγμή, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν μουδιασμένοι.

Η αρχική σκέψη στο επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν να μην πάρουν θέση επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας το περιεχόμενο των φωτογραφιών, αλλά να αφήσουν το θέμα να… ξεχαστεί. Και παρότι το ζήτημα ήταν μείζον, απέφευγαν για ώρες να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, επίσημο ή ανεπίσημο. Και ξαφνικά… σκάει η απάντηση της Κατερίνας Παναγοπούλου, προκειμένου να βγάλει –υποτίθεται– από τη δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ωστόσο έκανε τα πράγματα κατά πολύ χειρότερα. Για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκάλυψε ότι οι φωτογραφίες είναι από το δικό της σκάφος, όπου τον Αύγουστο του 2018 φιλοξενήθηκε ο κ. Τσίπρας οικογενειακώς. «Του το πρότεινε ο σύζυγός μου για να ξεκουραστεί, γιατί τον έβλεπε κουρασμένο», εξήγησε. Υποστήριξε ακόμη ότι με τον πρωθυπουργό τη συνδέει στενή φιλία, ήταν και σύμβουλός του και στο πλαίσιο αυτό του παραχώρησε το σκάφος. Εμφανίσθηκε μάλιστα διατεθειμένη να το… παραχωρήσει και σε οποιονδήποτε άλλον της το ζητήσει!

Η αποκάλυψη ότι το σκάφος ήταν της οικογένειας Παναγόπουλου και ότι ο πρωθυπουργός έκανε δωρεάν διακοπές λίγες μόνο ημέρες μετά την τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι πυροδότησε νέα θύελλα αντιδράσεων και μαζικά πυρά κατά του πρωθυπουργού. Για «ξεδιάντροπη υποκρισία» έκανε λόγο η ΝΔ και τον κατηγόρησε ότι «παριστάνει ότι πολεμάει τις ελίτ και κάνει δωρεάν διακοπές με τα κότερά της» και ως εκ τούτου «τον παραδίδουμε στη χλεύη του ελληνικού λαού». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, που κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για υποκρισία και «στενές σχέσεις» με τα οικονομικά συμφέροντα.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις άκρως δυσμενείς εντυπώσεις, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση, ανέφερε ότι… ήταν γνωστό σε όλους (;) ότι τον περασμένο Αύγουστο φιλοξενήθηκε στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου, η οποία είναι στενή φίλη του! Εξηγήσεις που δεν θεωρήθηκαν ιδιαίτερα πειστικές, εξ ου και συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες, ενώ από ορισμένες πλευρές τέθηκε και θέμα… ποινικής προέκτασης της υπόθεσης. Με το σκεπτικό ότι η αξία των… δωρεάν διακοπών του κ. Τσίπρα στο σκάφος υπερβαίνουν τα 200 ευρώ, που ο Κανονισμός ορίζει ως το «μάξιμουμ» για τα δώρα που δέχεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός.

Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι ήταν στη διάρκεια των διακοπών που ο πρωθυπουργός απηύθυνε το περίφημο διάγγελμα από την Ιθάκη. Η θαλαμηγός ήταν αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Σάμης στη Κεφαλονιά, από εκεί πήγε με σκάφος στην Ιθάκη και επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο.


Σχολιάστε εδώ