Κυριάκος: Τέρμα στην ανοχή…

Κυριάκος: Τέρμα στην ανοχή…

-Η προεκλογική περίοδος δεν είναι παρτίδα μπριτζ, είναι αγώνας πυγμαχίας, λένε στη ΝΔ

«Ανοχή τέλος! Σε κάθε επίθεση η απάντηση θα είναι σκληρή»! Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της θυελλώδους συζήτησης στη Βουλή, που σηματοδότησε τη ραγδαία σκλήρυνση της στάσης του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι της κυβέρνησης, αλλά ιδίως απέναντι στον Αλ. Τσίπρα. Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος την «αστική ευγένειά του» και να «παίξει» τον πρωθυπουργό στο «δικό του» γήπεδο.

«Αφότου εκλέχτηκα αρχηγός, προσπάθησα να κρατήσω ένα επίπεδο στην πολιτική α­ντιπαράθεσή μου με τον κ. Τσίπρα», αναφέρει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του. «Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο εγώ, όσο και μέλη της οικογένειάς μου δέχονταν συστηματικά πόλεμο λάσπης με ενθάρρυνση της κυβέρνησης. Ως εδώ όμως!», τονίζει. Ακόμη πιο σαφής ήταν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ένα 24ωρο αργότερα, όταν σε ομιλία του σε προεκλογική εκδήλωση στην Αιτωλοακαρνανία υπογράμμισε: «Η λάσπη θα απαντιέται και θα απα­ντιέται σκληρά και με επιχειρήματα. Αρκετά κύλησαν αυτόν τον τόπο στη λάσπη αυτοί που σήμερα επικαλούνται ότι δήθεν κατέχουν το ηθικό πλεονέκτημα». Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχει πλέον ηθικό πλεονέκτημα, βούλιαξε στα νερά του Αιγαίου».

Η αλλαγή τακτικής του κ. Μητσοτάκη και δη σε μια κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή αιφνιδίασε όχι μόνον την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και αρκετά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο για την ένταση της ομιλίας του, όσο και για χαρακτηρισμούς («σκαφάτος») που απέδωσε στον πρωθυπουργό, πολύ δε περισσότερο με τις αιχμές του για το παρελθόν του πατέρα του κατά την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας.

Προκάλεσε ωστόσο την ικανοποίηση και τις θριαμβολογίες των περισσότερων γαλάζιων βουλευτών, που διαχρονικά εξέφραζαν επιφυλάξεις για τους σχετικά ήπιους τόνους που χρησιμοποιούσε ο κ. Μητσοτάκης έναντι του κ. Τσίπρα. Με… συνέπεια να παγιωθεί μια εντύπωση στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί» και «χάνει πάντα» απέναντι στον πρωθυπουργό.

Η βιαστική αποχώρηση του πρωθυπουργού από την αίθουσα της Ολομέλειας αμέσως μετά την επίθεση του κ. Μητσοτάκη δικαίωσε όσους στο στενό επιτελείο του τον ενθάρρυναν να αλλάξει τακτική ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης. «Η προεκλογική περίοδος δεν είναι παρτίδα μπριτζ, είναι αγώνας πυγμαχίας. Αν σου ρίξουν μία γροθιά οφείλεις να απαντήσεις εις διπλούν», σημειώνουν. Μεμονωμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της τακτικής που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης και αν αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της παράταξης στις επικείμενες εκλογές.

«Η πόλωση συνήθως βοηθάει το κυβερνητικό κόμμα να ανεβάσει τη συσπείρωσή του», αναφέρουν, ενώ δεν αποκλείουν η αντιπαράθεση αυτή να στείλει κόσμο προς τα μικρότερα κόμματα και κυρίως αυτά της Ακροδεξιάς. «Δεν μετανιώνω, η τοποθέτησή μου και η κριτική μου ήταν πολιτική», επισήμανε ο αρχηγός της ΝΔ, μιλώντας την επομένη της σύ­γκρουσης στη Βουλή σε Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο.

«Δεν μπορεί να στέκεται κάποιος αδιάφορος σε θέματα ηθικής στην πολιτική», σημείωσε. Από το περιβάλλον του τονίζεται ότι στην πορεία προς τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στα προβλήματα, οικονομικά και άλλα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήνει αναπάντητες προκλήσεις και επιθέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ή του κ. Τσίπρα.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ