Αυτό δεν έχει ξαναγίνει: Πουλάει η ΔΕΗ σε κοράκια (funds) καταναλωτές της, που χρωστάνε 1,5 δισ. ευρώ!

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει: Πουλάει η ΔΕΗ σε κοράκια (funds) καταναλωτές της, που χρωστάνε 1,5 δισ. ευρώ!

-Για να πάρει δάνειο 300 με 400 εκατ. ευρώ, γιατί δεν έχει φράγκο στο Ταμείο

Εκεί κατάντησε η ΔΕΗ… Να έχει μείνει άφρα­γκη και να έχει βγει στην… πιάτσα για 300 με 400 εκατ. ευρώ, με… αντάλλαγμα εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές της, που της χρωστάνε 1,5 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται απλώς για σκέψεις αλλά για άρον άρον απόφαση, η οποία προβλέπει την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα πουληθούν σε funds – τα γνωστά κοράκια. Οφειλές που είναι σε καθυστέρηση από 60 μέχρι 90 ημέρες.

Προς τούτο θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), οι οποίες θα ανήκουν στη ΔΕΗ.
Σχολιάζοντας αυτήν τη δραματική κατάληξη της ΔΕΗ, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει: «Καμία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν παρέδιδε σε κοράκια (κερδοσκοπικά funds) τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ. Τους παρέδωσα την εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ το 2015 και την κατάντησαν να έχει ζημίες 900 εκατ. ευρώ.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική τους στη ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των χρεών των πολιτών προς τη ΔΕΗ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014 στα 2,8 δισ. ευρώ σήμερα. Δηλαδή, διπλασίασαν οι πολίτες τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ. Παρέλαβαν τη ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισ. ευρώ και την κατάντησαν σήμερα στα μόλις 300 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κόστισε συνολικά στη ΔΕΗ και στην εθνική οικονομία πάνω από 7 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό επιβαρύνει τον έλληνα πολίτη».


Σχολιάστε εδώ