Παυλόπουλος προς Ερντογάν: «Δεν είμαστε μόνοι μας…»!

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: «Δεν είμαστε μόνοι μας…»!

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, προκειμένου η τελευταία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, στον απόηχο των συνεχιζόμενων προ­κλήσεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο.

Προειδοποιεί δε την Άγκυρα ότι η Ελλάδα από κοινού με τους εταίρους και συμμάχους της μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. «Έχουμε αποδείξει ότι επιζητούμε τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρ­κία, είμαστε εκείνοι, αντίθετα από άλλους, που ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησής του με αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ.

Πρόσθεσε ότι για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να τηρεί η γειτονική χώρα και στις οποίες «ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις»! Ως προς τις προϋποθέσεις ο κ. Παυλόπουλος είπε: Πλήρης σεβασμός, χωρίς καμία έκπτωση, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Δίκαιο της Θάλασσας, η Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να καθορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του, με αυστηρή όμως τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας και της Συνθήκης.

«Η Τουρκία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο αυτό, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στη Συνθήκη του Montego Bay, αυτή δεσμεύει όλους», τόνισε και πρόσθεσε ότι «επειδή έχουν προσχωρήσει σε αυτήν πάρα πολλά κράτη, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης παράγει παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους, άρα δεσμεύεται και η Τουρκία».

Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε και τη βούληση και τη δύναμη να υπε­ρασπισθούμε και να επιβάλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Πολλώ μάλλον όταν σήμερα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι συνεπέστατη στις υποχρε­ώσεις της, δεν είμαστε μόνοι μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Παυλόπουλος και στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου.

«Η στάση της Τουρκίας αυτές τις μέρες αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ», επισήμανε. Αφού αναφέρθηκε στη θετική στάση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ, πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη προς αυτήν την κατεύθυνση να αγωνιστούμε ενα­ντίον της στάσης της Τουρκίας, έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό υπερασπιζόμεθα τη Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως την ευρωπαϊκή νομιμότητα και τη διε­θνή νομιμότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου Ν. Λαριγκάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται εδώ, προκειμένου να αναβαθμίζει διαρκώς τον δικό της ρόλο στην περιοχή και σε συνεργασία βεβαίως –και δεν μιλώ μόνο για το πολιτικό σκέλος– με τις Ένοπλες Δυνάμεις των διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ».

Φωτό: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (6-Δ) στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), στο Προεδρικό Μέγαρο, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


Σχολιάστε εδώ