Φ. Γεννηματά: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν έναν fake δικομματισμό

Φ. Γεννηματά: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν έναν fake δικομματισμό

«Η χώρα μας πληρώνει ακόμα ακριβά το μάρμαρο των συγκρούσεων, της πόλωσης και του διχασμού. Πληρώνει ακριβά την ανεύθυνη στάση κομμάτων και ηγεσιών που μετά τα Ζάππεια και τη Θεσσαλονίκη ήρθαν ακόμα και χθες στη Βουλή χωρίς να έχουν πάρει κανένα μάθημα από τη στάση τους. Δεν μπορούν να κοιτάξουν πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες, τις πραγματικές ανάγκες ενός λαού που συνεχίζει να υποφέρει. Είναι η ώρα για αλλαγή, για προοδευτική ανατροπή», τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής & Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η ΝΔ «παίζει» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού, καλλιεργώντας ένα fake δικομματισμό. «Προσπαθούν να κρύψουν πόσο πραγματικά μοιάζουν. Χωρίς βέβαια να τους ενδιαφέρει ότι με την γκρίζα εικόνα που δημιουργούν, τις λογικές εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την σκανδαλολογία και τον ρεβανσισμό, απομακρύνουν κάθε προοπτική σοβαρών επενδύσεων που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ομιλία στην Εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Κυρίες και Κύριοι,

Βρισκόμαστε 15 περίπου μέρες πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Κρίσιμη για την Ευρώπη που δοκιμάζεται από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, που έδωσαν και άλλοθι στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Αλλά κρίσιμη και για την χώρα μας που βρίσκεται καθηλωμένη, που αδυνατεί ακόμη  να βγει από την κρίση, που ταλανίζεται από τα αδιέξοδα μιας Κυβέρνησης σε αποδρομή, που με τις συντηρητικές της πολιτικές οδήγησε στην διάλυση της μεσαίας τάξης και στην φτωχοποίηση του λαού μας.

Η χώρα μας πληρώνει ακόμα ακριβά το μάρμαρο των συγκρούσεων , της πόλωσης και του διχασμού. Πληρώνει ακριβά την ανεύθυνη στάση κομμάτων και ηγεσιών. Που μετά τα Ζάππεια και τη Θεσσαλονίκη , ήρθαν ακόμα και χθες στη Βουλή χωρίς να έχουν πάρει κανένα μάθημα από τη στάση τους. Δεν μπορούν να κοιτάξουν πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες, τις πραγματικές ανάγκες ενός λαού που συνεχίζει να υποφέρει.

Είναι η ώρα για Αλλαγή, για Προοδευτική Ανατροπή.

Για μια πολιτική που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας, που θα την ξαναφέρει ισχυρή και αναπτυγμένη, χωρίς μνημόνια και επιτροπεία, στην καρδιά της Ευρώπης.

Που θα αποκαταστήσει την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, θα ξαναφέρει την ΕΛΠΙΔΑ στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Ελληνικός λαός θα στείλει ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΡΑ. 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. 

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Να δούμε την  «Πρώτη Ανάσταση», στις Ευρωεκλογές, προμήνυμα για τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. 

Τα μηνύματα μιας τέτοιας προοδευτικής στροφής σε όλη την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ισχυρά, μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ισπανία και Φινλανδία.

Τα Σοσιαλιστικά Κόμματα «επιστρέφουν», γίνονται ξανά πρωταγωνιστές.

Ανταποκρίνονται στην απαίτηση των λαών, των πολιτών για να δοθεί τέλος στις συντηρητικές πολιτικές, αλλά και να φράξει ο δρόμος για την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό σε όλες τις μορφές της.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η χώρα μας, η οικονομία μας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με δύο μεγάλες προκλήσεις.

Από την μια πρέπει  να αντιμετωπίσει οριστικά τη βαριά οικονομική και κοινωνική κληρονομιά της κρίσης.

Από την άλλη να «προλάβει το τραίνο» για τις ραγδαίες εξελίξεις που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, και να κατακτήσει την δική της θέση στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Δυστυχώς πορευόμαστε και πάλι χωρίς σχέδιο και χωρίς πυξίδα.

Με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς-γυρολόγων που οδήγησε στην καταστροφή του 2015, όταν χάθηκαν από την Ελληνική Οικονομία 200 δις ευρώ, με επακόλουθο το τρίτο πανάκριβο μνημόνιο και την θηλειά στο λαιμό της χώρας. Την επιτροπεία με όρους δυσβάσταχτους.

Αλλά επί πλέον επαναλαμβάνει όλα τα λάθη του χθες και τα εγκλήματα της Καραμανλικής περιόδου 2004-2009 , που οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας μας.

Κυβέρνηση που στηρίζεται στο πελατειακό κράτος, στην σπατάλη, στα κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα.

Αδύναμη και ανίκανη να οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση, στην Ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ελληνική Οικονομία καθηλώνεται, εμφανίζει και πάλι την εικόνα της αβεβαιότητας για το «αύριο», δεν μπορεί να μπει σε τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχει πνοή, δεν υπάρχουν πολιτικές και μηχανισμοί, που θα θέσουν τα θεμέλια για μια ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Κυβερνητική Οικονομική πολιτική συνεχίζει και χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο λιτότητα-υπεφορολόγηση-μείωση των κοινωνικών παροχών. 

Εγκλωβίζεται η οικονομία μας στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα για πολλά χρόνια που καταστρέφουν τις προοπτικές της Ανάπτυξης και πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Που οδηγούν αυτές οι επιλογές;

Τα στοιχεία στην Οικονομία το αποδεικνύουν. 

· Το Δημόσιο χρέος φθάνει τα 335 δις ευρώ, 181% του ΑΕΠ και υπονομεύει το μέλλον μας. Κατά 5% αυξήθηκε μόνο στο Δ’ τετράμηνο του 2018.

· Οι απλήρωτοι φόροι των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ ακόμη μόνο τους 2 πρώτους μήνες του 2019.

Υπό αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεων βρίσκονται σήμερα 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

· Η ανάπτυξη καρκινοβατεί. Το 2018 έκλεισε παρά τις προβλέψεις της με ποσοστά κάτω του 2%, όταν θα μπορούσαμε το ΑΕΠ να αυξάνεται με διπλάσιους ρυθμούς.

· Οι επενδύσεις μειώνονται κατά 12% το 2018, διαψεύδοντας με στοιχεία τα κούφια λόγια του Υπουργείου Οικονομίας.

· Η ΔΕΗ κινδυνεύει. καταγράφει ζημιές 900 εκατ ευρώ, δημιουργώντας ένα μείζονα κίνδυνο για την Οικονομία.

· Οι μικρομεσαίοι οι ίδιοι, δηλώνουν στους Υπουργούς σας ότι τα μαγαζιά τους κοντεύουν να γίνουν «νεκροταφεία».

Η Κυβέρνηση μπροστά στο φάσμα της ήττας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ανέσυρε  τα περιβόητα θετικά μέτρα. Τις 120 δόσεις που είναι μόνον για λίγους και δεν δίνουν λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις υπερχρεωμένες μικρές επιχειρήσεις .

Και χθες ουσιαστικά ξεκίνησαν τον  προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές με ψηφοθηρικές παροχές.

Οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφουν αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο.

Για να μην ξεχνιόμαστε 10 πήραν, 1 επιστρέφουν.

Και το χειρότερο. Αντί να διαπραγματευτούν με τους δανειστές τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιμένουν σ’ αυτά που δεσμεύθηκαν. Δεν έχουν ούτε τα κότσια, ούτε την αξιοπιστία να τα αλλάξουν. Εξαγγέλλουν μελλοντικά μέτρα δίνοντας ως ενέχυρο στους δανειστές, τα λεφτά που πήραν με αφαίμαξη από τους πολίτες.

Χωρίς όμως την πραγματική αλλαγή των δεσμεύσεών τους, οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν εξασφαλίζονται.

Πέντε σχεδόν χρόνια τώρα παίρνουν κάθε χρόνο 800 εκ ευρώ από τους συνταξιούχους μέσω της αύξησης της εισφοράς υγείας και τώρα από αυτά που πλήρωσαν (τα 4 δις) τους δίνουν πίσω τα 800 και τα βαφτίζουν 13η σύνταξη. Ποιος θα τους πιστέψει;

Αλήθεια, γιατί ξέχασαν να πουν  ότι παρέλαβαν 13% ΦΠΑ στην εστίαση , το πήγανε στο 24% για να το επαναφέρουν στο 13% ; Πρέπει να τους χειροκροτήσουμε για αυτό;

Ή μήπως πρέπει να χειροκροτήσουμε την – πράγματι, απαραίτητη – μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, που γίνεται όμως κατόπιν εορτής, αφού οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πολλά νοικοκυριά δεν διαθέτουν πια ούτε τα στοιχειώδη – μία λάμπα , ένα ψυγείο και μία κουζίνα;

Για να μην μιλήσουμε για τις εξαγγελίες που αφορούν το 2020 και αργότερα – όλοι αντιλαμβάνονται πόση αξία έχουν…

Έχει οδηγήσει την Οικονομά σε αργό θάνατο, σε καθήλωση και αδιέξοδο. 

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τον λαό μας είναι: Πως γυρίζουμε σελίδα;

Δεν αγνοούμε τις δυσκολίες που δημιουργούν οι δεσμεύσεις και οι συντηρητικές πολιτικές του κ. Τσίπρα.

Πιστεύουμε όμως απόλυτα ότι η Ελλάδα μπορεί. 

Ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να διασφαλίσουν μια διαφορετική πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση, για την σταθερή πορεία μας στο μέλλον με ψηλά το κεφάλι.

Όχι όμως με επιστροφή σε πολιτικές του  χθες, όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Που δεν φαίνεται να διδάχθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες της Οικονομικής πολιτικής της Καραμανλικής περιόδου που οδήγησαν στην κρίση και στα Μνημόνια.

Που εμμένει σε πολιτικές που οδηγούν στην ασυδοσία της αγοράς. Πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς και όχι τους πολλούς.

Αφήνοντας στο περιθώριο μεγάλο μέρος του λαού, και ιδιαίτερα τους κοινωνικά αδύναμους.

Η ΝΔ «παίζει» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού, καλλιεργώντας ένα  fake δικομματισμό.

Προσπαθούν να κρύψουν πόσο πραγματικά μοιάζουν.

Χωρίς βέβαια να τους ενδιαφέρει ότι με την γκρίζα εικόνα που δημιουργούν, τις λογικές εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την σκανδαλολογία και τον ρεβανσιμό, απομακρύνουν κάθε προοπτική σοβαρών επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέους  στρατηγικούς στόχους.  Μια νέα πορεία. 

Η συντήρηση, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν την Ελλάδα των μικρών προσδοκιών, την Ελλάδα που απλά ανακυκλώνει την εθνική υστέρηση και υποτέλεια.

Είναι ώρα για ριζικά διαφορετικές επιλογές, που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του λαού μας, των ζωντανών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας.

Υπάρχουν όμως 2 καθοριστικές προϋποθέσεις γι’ αυτό:

Η πρώτη: Η πολιτική αλλαγή. 

Να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, να σταματήσει ο κατήφορος.

Αλλά με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να εγγυηθούμε την Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου.

Με πολιτικές που ευνοούν τους πολλούς, και όχι τις ελίτ, τους λίγους και ισχυρούς.

Το Κίνημα Αλλαγής κρατά σταθερά το νήμα της εθνικής συνεννόησης, με υπευθυνότητα και ενωτική διάθεση.

Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς, επικίνδυνες λογικές του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Η δεύτερη: Ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό αξιόπιστο Σχέδιο με Ελληνική ιδιοκτησία. 

Που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ένα Σχέδιο με προτεραιότητες και Κοινωνική Αποδοχή.

Που στοχεύει στην Ανάπτυξη και στις Επενδύσεις.

Που στηρίζεται στο επιτελικό κράτος και στον παραγωγικό και υγιή ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας στην δημιουργία νέου πλούτου και σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Που δίνει την δυνατότητα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να πείσουμε τους εταίρους μας για την ανάγκη βελτιώσεων στις συμφωνίες και ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 3,5% ΣΤΟ 2%. 

Αλλά και μπορεί να πετύχει την ριζική αλλαγή του ρόλου του Υπερταμείου της Αποικιοκρατίας , σε Οργανισμό αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Που χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα, συνδέεται με την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και την δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Έτσι μπορούμε να ενώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους.

Αυτό είναι το όραμά μας για την Ελλάδα που μας αξίζει. 

Και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη. 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο, προοδευτικό και αξιόπιστο σχέδιο για την χώρα. 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ. 

Έχουμε 5 συγκεκριμένους στόχους για να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις, για να «γυρίσουμε σελίδα».

1ον Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.

Στόχος μας μέσα σε 5 χρόνια είναι το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να ανέβει τουλάχιστον στο 80% του Κοινοτικού Μέσου όρου.

Με επενδύσεις 100 δις ευρώ από ξένες και Ελληνικές επιχειρήσεις.

Με την δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων. Με στήριξη και κίνητρα για τους μικρομεσαίους.

Με την παράλληλη διασφάλιση της αειφορίας, του φυσικού περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου οικολογικής καταστροφής.

2ον Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Με πρώτο καθοριστικό βήμα την δημιουργία μέσα σε 5 χρόνια 500.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Την μείωση των μακροπρόθεσμα ανέργων κάτω του 20% του συνόλου των ανέργων.

3ον Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στόχος μας σε  5 χρόνια να μην βρίσκεται Ελληνική περιφέρεια στον κατάλογο των 20 φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης.

Σήμερα δυστυχώς κατατάσσονται 4 Περιφέρειες. Η Αν. Μακεδονία-Θράκη, η Ήπειρος, ο Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα.

4ον Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. 

Στόχος σε 5 χρόνια να μειώσουμε το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού-σήμερα 34,8%- σε κάτω από το μισό, φθάνοντας σε καλύτερο σημείο από τα προ κρίσης επίπεδα.

Με σταθερές πολιτικές για ένα σύγχρονο Κοινωνικό κράτος, μακριά από την λογική των προσωρινών επιδομάτων και της ελεημοσύνης.

5ον Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ. 

Με μια πολιτεία σύγχρονη, δημοκρατική, αποκεντρωμένη και μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Με την θωράκιση της Δημοκρατίας , με Νόμους και Θεσμούς, που δεν επιτρέπουν την κατάχρηση των εξουσιών και την λεηλασία του Δημόσιου πλούτου.

Το Σχέδιο Ελλάδα είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μας για την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή.

Είναι η πρόταση της Κεντροαριστεράς για το μέλλον του λαού μας. 

Είναι η θετική απάντησή μας στην απαίτηση των πολιτών για αξιοπρέπεια και ελπίδα στην ζωή τους. 

Είναι η πρότασή μας για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Το Σχέδιο Ελλάδα, το αναλυτικό πρόγραμμά μας περιέχει το σύνολο των προτάσεων και της πολιτικής μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου και της Κοινωνίας μας.

Θέλω όμως σήμερα να εστιάσω ιδιαίτερα σε 9 ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στην οικονομία, προωθούν  τους  Εθνικούς μας στόχους και αποτελούν δεσμεύσεις μας. 

1)  Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης.

-Όλα τα θέματα που αφορούν τον πολίτη περνούν στον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης.

Το Κράτος Στρατηγείο Ανάπτυξης. Τα Υπουργεία θα έχουν μόνο επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο.

-Πλήρης αποκομματικοποίηση του Κράτους και κατάργηση κάθε πελατειακής σχέσης.

-Δίκες χωρίς χαρτί. Ολοκλήρωση των έργων της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

2)  Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των ολυμπιακών αγώνων.

Λύνουμε εξαρχής  ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης, και χρήσης γης.

Δίνουμε αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια.

3)  Επέκταση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών. 

Με ρήτρες ενίσχυσης της απασχόλησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

-Ποσοστό 25% των εσόδων κατευθύνεται στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών (Ν.4162/2013) για την στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος και ιδιαίτερα των νέων γενεών.

-Από τα έσοδα χρηματοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα.

-Ποσοστό 5-10% των εσόδων διατίθεται σε αναπτυξιακές, κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

4)  Μείωση  φόρων. 

-Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται από το 29% στο 20%.

-Μειώνουμε συνολικά τους συντελεστές του ΦΠΑ κατά 2% (τον υψηλό στο 22% και τον χαμηλό στο 11%).

-Απαλλάσσουμε με 3 χρόνια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (συνταξιοδότηση) τους νέους που ξεκινούν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα.

5)  Στήριξη  την Ελληνική Μικρομεσαία Επιχείρηση. 

-Με την δημιουργία Ειδικού Πιστωτικού Ιδρύματος (σε συνεργασία δημοσίου-τραπεζών-ιδιωτικού τομέα) για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

-Εξασφαλίζουμε την βιώσιμη και οριστική ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις.

Η ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση με καθυστέρηση 2,5 ετών έχει ιδιαίτερα αρνητικά σημεία, είναι ψευδεπίγραφη για τις επιχειρήσεις, μια και περιορίζει δραστικά τον αριθμό των δόσεων.

Δίνουμε μάχη στην Βουλή για να υπάρξουν ΤΩΡΑ οι αναγκαίες αλλαγές.

-Δίνουμε φορολογικά κίνητρα για τον μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες.

Για συνενώσεις, ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

6)  Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. 

Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

Για κάθε 100 ευρώ που καταβάλλει πρόσθετα η επιχείρηση για νέες προσλήψεις, απαλλάσσεται για 150.

7)  Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής. 

Συνεργασία κράτους, Ιδιωτικού Τομέα, εργαζομένων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

-Πρόγραμμα Δια βίου Απασχόλησης. Κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Καινοτομία, αλλά και ποσοτικοποιημένες υποχρεώσεις για την επανακατάρτιση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα.

-Αξιοποίηση της «τεχνητής νοημοσύνης» για διαμόρφωση «πράσινων-έξυπνων» πόλεων και κτιρίων.

-Δημιουργούμε ταμείο  για την έρευνα και Ανάπτυξη με χρηματοδότηση κράτους-μεγάλων επιχειρήσεων-τραπεζών που θα επενδύει στην οικονομία της γνώσης, θα χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, θα διασυνδέει ομάδες νέων επιχειρηματιών και ερευνητών με Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

8)  Αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών. 

-Πλήρης κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

-Κατάργηση της διάταξης για μείωση του Αφορολόγητου σε μισθωτούς-συνταξιούχους.

9)  Ανασυγκρότηση του Κοινωνικού κράτους με Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τον κάθε πολίτη. 

-Κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 ευρώ για το ζευγάρι.

-Οι συντάξεις χηρείας και οι αναπηρικές επιστρέφουν στο προηγούμενο καθεστώς.

-Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα των συνταξιούχων και των οικονομικά ασθενέστερων.

-Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από τους Κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-Αξιοπρεπές Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και μέτρα κοινωνικής ένταξης των φτωχών και κοινωνικά ασθενέστερων.

-Προστασία της Α’ κατοικίας μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

-Ανασυγκρότηση και Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενιαίο και καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-200 ευρώ τον μήνα επί 3 χρόνια για κάθε νέο παιδί που γεννιέται για την στήριξη στα νέα ζευγάρια και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλου,

Εγγυόμαστε -και το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι- ότι εμείς θα επιμείνουμε ώστε να γίνουν αυτές οι δεσμεύσεις πράξη, ότι δεν θα διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών.

Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει αυτές τις προτάσεις με την μορφή επεξεργασμένης και συνολικής Πρότασης Νόμου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στην παρούσα Βουλή. 

Καλούμε και πάλι όποιον πραγματικά πιστεύει στην αναγκαιότητα των μέτρων που ενισχύουν την ανάπτυξη και αποκαθιστούν την Κοινωνική Δικαιοσύνη, να την στηρίξει ΤΩΡΑ, αποδεικνύοντας τις προθέσεις του.

Δημιουργούμε τις βάσεις για μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.

Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αλλάξουμε τη δύσκολη πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε.

Αλλά και να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες που δεν βλέπουν προοπτική, που μόνιμα καταστροφολογούν.

Στηριζόμαστε στις δυνατότητες και τη θέληση του λαού μας.

Στηριζόμαστε σε όλους αυτούς που κράτησαν μέσα στην κρίση την Ελλάδα όρθια.

Τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους δημόσιους λειτουργούς, τους εργαζόμενους που παρά την κρίση και τα προβλήματα, αγωνίστηκαν για να μείνει η ελπίδα ζωντανή.

Ζητάμε τη συμμετοχή  και όλων όσων μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν, να επενδύσουν, να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν με τις  γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Ζητάμε κυρίως τη συμμετοχή από τους νέους  ανθρώπους που δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον.

Ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Μαζί, ξανά ψηλά. 

Σας ευχαριστώ

 


Σχολιάστε εδώ