«Μαύρες τρύπες» για ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες και δήμους
Αγωνία για τον χάρτη το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, πάντα ο χάρτης των εκλογών είχε ιδιαίτερη σημειολογία για τα κόμματα εξουσίας και βέβαια οι κάλπες των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, ειδικά στους μεγάλους δήμους, στέλνουν και πολιτικά μηνύματα.
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να θεωρεί τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ως τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ και να μιλά για την ανάγκη ήττας του μετώπου της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, εντούτοις όμως η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα.
Και σε αυτές τις εκλογές, τις πρώτες από το 2015, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά μέχρι στιγμής τα μηνύματα δεν είναι θετικά για τους υποψηφίους που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει να φανεί εάν θα καταφέρει το κυβερνών κόμμα να αλλάξει το κλίμα και να διαμορφώσει ρεύμα νίκης σε πολλές περιφέρειες και σε βασικούς δήμους. Βέβαια η ΝΔ έχει αναγάγει και τις περιφερειακές εκλογές –στις ευρωεκλογές έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος– σε μια πολύ κρίσιμη διαδικασία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τον στόχο: Καμία περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πολιτικό περιβάλλον, στη σκιά των εντάσεων και των διαμαρτυριών που έχει δημιουργήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στηρίζουν πολλά στις παροχές και το σκάνδαλο Novartis, αν και δεν προβλέπεται να αλλάξουν εύκολα οι συσχετισμοί.
Το κυβερνών κόμμα, παρά τις κινήσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου εν όψει των εκλογών, με όχημα και το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει το εξής βασικό πρόβλημα: Δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπάρξει αντιστοίχιση της κοινωνικής του βάσης με το οργανωμένο κόμμα. Επίσης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό, και ουσιαστικά εναποθέτει τις ελπίδες του στα στελέχη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ που πλέον φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και δύνανται να συστρατευθούν μαζί του.
Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πολλά στην απλή αναλογική, που θα εφαρμοσθεί πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία της δημιουργίας πλειοψηφιών σε δήμους και περιφέρειες με στόχο να μην εμφανιστεί ως ήττα ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε κεντρικούς δήμους για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση εντοπίζεται και στους υποψήφιους περιφερειάρχες που στηρίζονται από την Κουμουνδούρου και οι ελπίδες στρέφονται σε όσους προέρχονται και υποστηρίζονται και από το ΚΙΝΑΛ.
Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, όπως είναι αναμενόμενο, το γενικότερο πολιτικό κλίμα και η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επηρεάζουν και τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς σε δήμους και περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαύρες τρύπες.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι ο Δήμος Αθηναίων, που έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και αποτελεί την πιο μεγάλη μαύρη τρύπα για τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τις φιλότιμες και μεγάλες προσπάθειες του Νάσου Ηλιόπουλου, που κινείται σε ένα πεδίο που είναι παραδοσιακό κάστρο της Δεξιάς και έχει ισχυρή παρουσία η Χρυσή Αυγή.
Μέχρι στιγμής ο Νάσος Ηλιόπουλος (προ ημερών απέσυρε την υποψηφιότητά του ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, που προέρχεται από τους Οικολόγους) στις δημοσκοπήσεις είναι πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη, παρά τις δύο υποψηφιότητες από τον χώρο της Κεντροδεξιάς (Γιώργος Βουλγαράκης) και της Δεξιάς (Βασίλης Καπερνάρος), και τον Παύλο Γερουλάνο, που εμφανίστηκε προχθές δεύτερος.
Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει δυναμική, με ορατό πλέον τον κίνδυνο –για το κυβερνών κόμμα– ο δεύτερος γύρος να εξελιχθεί σε… δεξιά αναμέτρηση, δηλαδή μεταξύ Νίκου Ταχιάου και Γιώργου Ορφανού.
Στον Πειραιά, παρά την προσπάθεια του συστήματος Μαξίμου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας κινείται σε ρηχά νερά, με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να έχει πολύ ισχυρό προβάδισμα.
Και σε άλλους μεγάλους δήμους όμως εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα, όπως, π.χ., στην Πάτρα, όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ρώρος προσπαθεί να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, σε μια περιοχή που ο δήμαρχος του ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης διατηρεί τις δυνάμεις του. Στα Γιάννενα υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ, που ανατρέπει τα δεδομένα τόσο για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική, όσο και για τον κεντροαριστερό νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.
Στη Λάρισα πιέζεται αρκετά ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την υποψήφια της ΝΔ Ρένα Καραλιώτου. Στο Ηράκλειο η Λιάνα Σταρίδα δεν δημιούργησε σκηνικό ανατροπής και προ ημερών απεσύρθη, ενώ εκεί υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αυτή της πρώην βουλευτή και πρώην νομάρχου Βαγγελιώς Σχοιναράκη. Το ίδιο συμβαίνει και στον Βόλο με τον Ιάσωνα Αποστολάκη, που δεν δημιουργεί συνθήκες αλλαγής στα εκλογικά δεδομένα, αν και είναι μια ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά η ΝΔ κέρδισε τις περισσότερες περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές (επτά από τις δεκατρείς). Το νυν κυβερνών κόμμα κέρδισε μόλις δύο, ενώ τέσσερις από τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν ήταν ανένταχτοι, οι δύο όμως προέρχονταν και υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει την Αττική, που είναι και η μεγαλύτερη περιφέρεια.
Στις περιφέρειες υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε αυτές που στηρίχθηκαν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Π.χ., στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Αποστόλη Κατσιφάρα, προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μέσω του γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας ανακοίνωσε προ ημερών τη στήριξη στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σπηλιόπουλο.
Την ίδια ώρα πιέζεται στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει η μεγάλη κεντροδεξιά σύγκρουση του Πέτρου Τατούλη με τον Παναγιώτη Νίκα, ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, για τον οποίο υπάρχει και γκρίνια εντός ΣΥΡΙΖΑ, διότι ακόμα δεν έχει παραιτηθεί, παρά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Στην Αττική υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για τη νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία πληρώνει, όπως λένε ακόμα και σύντροφοί της, τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα.
Στην Κεντρική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ… πληρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου πιέζεται πάρα πολύ ο υποψήφιος που στηρίζει, ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, με τον Γιώργο Κασαπίδη, που στηρίζεται από τη ΝΔ, να υπερτερεί του νυν περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη.
Σημαντικό πρόβλημα έχει και ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας Νίκος Τσιλιμίγκας, αν και στηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ, αφού εκεί κυριαρχεί ο Κώστας Αγοραστός. Ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κρήτη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ, απ’ όπου προέρχεται, έχει ισχυρό προβάδισμα.
Ξανά στην Κρήτη ο Αλέξης
Και νέα περιοδεία στην Κρήτη προγραμματίζει για την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Αυτήν τη φορά θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και πιθανότατα το Λασίθι, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατεβαίνει στο νησί δύο φορές σε διάστημα ολίγων ημερών επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις (και) στην Κρήτη. Έτσι ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι για να βελτιώσει το κακό κλίμα.