Κάθε «όχι» είναι για το καλό μου…

Κάθε «όχι» είναι για το καλό μου…

«Το ‘‘όχι’’ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει να λέει ένας τραγουδιστής της όπερας αν θέλει να κάνει καριέρα. Οπότε, στη δική μου περίπτωση, έπειτα από πολλά χρόνια στη σκηνή και στις αίθουσες συναυλιών και έπειτα από πολλά, πάρα πολλά ‘‘όχι’’, δεν μου είναι δύσκολο να πω ακόμη ένα. Κάθε νέο ‘‘όχι’’ είναι για το καλό μου.

Όταν ξεκινάς είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείς στους πειρασμούς. Αγαπάς έναν συγκεκριμένο ρόλο, θέλεις πολύ να τον τραγουδήσεις, πώς να αρνηθείς όταν σου τον προτείνουν; Όμως τότε πρέπει να προσπεράσεις τον αρχικό ενθουσιασμό και να σκεφτείς πως ίσως ένα ‘‘ναι’’ να είναι επικίνδυνο για την υγεία της φωνής σου.

Όσο περισσότερη πείρα αποκτάς, τόσο πιο εύκολα μπορείς να προστατεύεις τον εαυτό σου από τις κακοτοπιές. Γιατί καταλαβαίνεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα τι είναι σωστό, τι μπορείς να κάνεις τώρα και τι θα ήταν καλύτερο να αφήσεις για αργότερα ή και να μην το κάνεις ποτέ».

Είναι άθλημα…
«Μου αρέσει πάρα πολύ να τραγουδώ. Βεβαίως, για έναν επαγγελματία σαν εμένα το τραγούδι είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων, καθώς καλούμαι να κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δουλειάς. Αλλά, παρ’ όλη την κούραση και παρά τις μικρές ή και μεγαλύτερες θυσίες που καλούμαι να κάνω όταν βρίσκομαι στη σκηνή, η μουσική είναι πάντα μεγάλη απόλαυση για εμένα, γιατί έτσι πρέπει να είναι».

Υπογραφή: Γιόνας Κάουφμαν, κορυφαίος γερμανός τενόρος

Φωτό: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ