Βέτο βάζουν ΕΚΤ και Κομισιόν στη ρύθμιση για την α΄κατοικία

Βέτο βάζουν ΕΚΤ και Κομισιόν στη ρύθμιση για την α΄κατοικία

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τις αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα, δεδομένου ότι έχει ενστάσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν. Και οι αντιρρήσεις αυτές θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχουν οι τραπεζίτες με τους δανειστές και με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Α­ντρέα Ένρια.

Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου, επίσης εδώ. Και ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση με τον Αντρέα Ένρια είναι τα stress tests του 2020. Για πρώτη φορά θα αποτιμηθούν τα έμπρακτα αποτελέσματα από τις κινήσεις που έχουν κάνει και θα κάνουν στο μεσοδιάστημα οι ελληνικές τράπεζες με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Το πιο καυτό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό όσον αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το ότι τελεί εν αναμονή η κρίση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για το αν η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο συνιστά κρατική στήριξη ή όχι.

Η συζήτηση θα περιστραφεί και γύρω από την ουσιαστική (όχι πιλοτική) λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα από την οποία θα γίνεται η ρύθμιση του μη εξυπηρετούμενου δανείου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πλήρης λειτουργία της αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

500 εκατομμύρια ευρώ το ψητό, σε πρώτο πιάτο…
Πρόσωπα-κλειδιά της Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) είναι οι Τάσος Πανούσης (διευθύνων σύμβουλος Eurobank FPS), Περικλής Κιτριλάκης (αναπληρωτής CEO Cepal Hellas), Γιώργος Χριστοφόρου (CEO B2Kapital), Άρης Αρβανιτάκης (CEO UCI Hellas), Νίκος Βαρδαραμάτος (CEO QQuant) και Γιάννης Κουκουλάκης (μέλος ΔΣ και νομικός σύμβουλος Pillarstone), οι οποίοι μαζί με τους επικεφαλής των άλλων 11 εταιρειών έχουν αναλάβει το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο της διαχείρισης – εκκαθάρισης.

Το ότι η τελευταία εταιρεία που πήρε τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η EOS Matrix Greece (θυγατρική του γερμανικού κολοσσού EOS), που προστέθηκε στα ονόματα των Pillarstone, B2Holding ASA, Cerved, Mellon, DVO1, δείχνει το ενδιαφέρον των ξένων ειδικών του χώρου για μια πίτα που σε ορίζοντα τριετίας υπολογίζεται ότι θα αποφέρει άμεσα έσοδα 500 εκατ. και πολλαπλάσια από την εκκαθάριση, τις πωλήσεις και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Αλλάζουν χέρια οι επιχειρήσεις…
«Στα “κόκκινα” δάνεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα συνολικά 85,7 δισ. ευρώ το 57% είναι επιχειρηματικά δάνεια, που μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετούνται και ανέρχονται σε 48,3 δισ. ευρώ.

Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας μας θα υποστεί σοβαρές μεταβολές, αφού ο δανεισμός των επιχειρήσεων σε καθυστέρηση θα ‘‘αλλάξει χέρια’’, με άγνωστο διαχειριστή και τελικό αγοραστή», τονίζει σε άρθρο του ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.


Σχολιάστε εδώ