Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος λέει για την αφή: «Δεν θα μου ήταν παράξενο το Άγιο Φως να βγαίνει μόνο του, όπως ο Χριστός αναστήθηκε»

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος λέει για την αφή: «Δεν θα μου ήταν παράξενο το Άγιο Φως να βγαίνει μόνο του, όπως ο Χριστός αναστήθηκε»

-Φοβόταν το Μαξίμου επεισόδια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κυβερνητικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Τα καταφέραμε να… θολώσουμε ακόμη και τον ερχομό του Αγίου Φωτός, που μεταφέρεται το Μεγάλο Σάββατο με μεγάλη επισημότητα από τον Πανάγιο Τάφο. Για άγνωστους λόγους, περί των οποίων η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, η προσγείωση του κυβερνητικού αεροπλάνου που μετέφερε το Άγιο Φως άλλαξε ξαφνικά αεροδρόμιο.

Αποφασίσθηκε να μην προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως είχε προγραμματισθεί και όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Αυτή η αλλαγή θεωρήθηκε υποβάθμιση από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος θα πήγαινε στα Ιεροσόλυμα για να παραλάβει το Άγιο Φως, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατέβηκε από το αεροπλάνο, που ήταν έτοιμο να αναχωρήσει. Οι λόγοι για την αλλαγή αεροδρομίου δεν έγιναν γνωστοί από την κυβέρνηση, «φήμες» όμως που κυκλοφόρησαν μιλούσαν για επεισόδια που θα έκαναν Χρυσαυγίτες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δύο ημέρες πριν από την άφιξη του Αγίου Φωτός, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην αφή του Αγίου Φωτός.

Στην ερώτηση: «Το Άγιο Φως ανάβει με αναπτήρα ή με θεϊκή παρέμβαση; Είναι θαύμα ή τρικ; Μήπως η Εκκλησία ντρέπεται να πει πως τα πράγματα είναι αλλιώς;», η απάντηση του Μητροπολίτη κ. Νικόλαου ήταν η εξής:

«Δεν έχουμε ανάγκη από κανένα θαύμα, πολύ περισσότερο από φτιαχτό θαύμα, αλλά χαιρόμαστε όταν συμβαίνει κάτι που ξεπερνάει την αίσθηση και τη λογική.
Το τι γίνεται με το Άγιο Φως, να σας πω, δεν το γνωρίζω. Αυτό το ξέρει μόνον ο Πατριάρχης, που αυτός μόνος βρίσκεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Αυτός ξέρει τι συμβαίνει εκεί μέσα.
Εμείς βλέπουμε τι συμβαίνει έξω από τον Τάφο του Κυρίου. Μια φορά ήμουν παρών στην τελετή του Αγίου Φωτός. Πιστεύω ότι κάτι υπερβατικό οπωσδήποτε συμβαίνει. Δεν θα μου ήταν παράξενο το Άγιο Φως να βγαίνει μόνο του, όπως ο Χριστός αναστήθηκε, όπως έγινε ο κόσμος εκ του μηδενός. Εγώ δεν θα καθόμουν να ασχοληθώ περισσότερο.
Μου έτυχε βέβαια, όταν είχα πάει, ένας από αυτούς, που τώρα βγήκαν και λένε διάφορα, ήταν ακριβώς δίπλα μου και ειρωνευόταν το Άγιο Φως. Όταν βγήκε ο Πατριάρχης, διερωτήθηκε για το τι φως μάς βγάζει και αν όλα αυτά είναι αλήθεια.
Βέβαια, το ύφος αυτού του Επισκόπου δεν μου ενέπνεε καμία εμπιστοσύνη. Ήταν ένας τύπος χωρίς σοβαρότητα ούτε ιεροπρέπεια και σεβασμό.
Το εκπληκτικό ήταν ότι, αφού βγήκε ο Πατριάρχης με το Φως, με πλησίασε ένα ζευγάρι γνωστών μου από την Ανθούσα, οι οποίοι ήταν κάπως απομακρυσμένοι στον εξώστη και μου είπαν για την εκπληκτική εμπειρία που βίωσαν». 


Σχολιάστε εδώ