Μητσοτάκης: Τσίπρας δεν θα γίνω…

Μητσοτάκης: Τσίπρας δεν θα γίνω…

-Απαντά στα στελέχη που του προτείνουν να ανοίξει τη στρόφιγγα των παροχών

Αγχώνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οι επικείμενες –ψηφοθηρικού χαρακτήρα– εξαγγελίες της κυβέρνησης με παροχές, διευκολύνσεις, χορήγηση επιδομάτων, παραμονές των κρίσιμων ευρωεκλογών. Οι ανησυχίες τους έχουν βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, για το κατά πόσο τα «δωράκια» του κ. Τσίπρα θα επηρεάσουν τη στάση των πολιτών όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης ανθίσταται, προς το παρόν τουλάχιστον, στις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό της παράταξης, ώστε να «χαλαρώσει» το αυστηρό πρόγραμμα που έχει θέσει και να αφήσει παράθυρα ελπίδας για φιλολαϊκά μέτρα μετά τις εκλογές. «Δεν σκοπεύω να υποσχεθώ τα πάντα και σε όλους. Δεν μπορώ να υποσχεθώ πράγματα που δεν θα μπορώ να υλοποιήσω. Εγώ Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνω», υπογραμμίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του.

Όσο και αν στην Πειραιώς αντιλαμβάνονται ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλά πού αποσκοπεί ο πρωθυπουργός με τα μέτρα που θα εξαγγείλει παραμονές εκλογών, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ένα τμήμα των πολιτών να παρασυρθεί, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Αν και τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν επιβίωσε με εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής.

Η ανησυχία ωστόσο που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει περισσότερο με την επόμενη ημέρα. Στον βαθμό που με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα (επαναφορά 13ης σύνταξης, χορήγηση επιδομάτων, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων κ.ά.) θα ναρκοθετούν επί της ουσίας την πορεία της επόμενης κυβέρνησης. Η οποία είτε θα υλοποιήσει τα συγκεκριμένα μέτρα ερχόμενη σε κόντρα με τους «θεσμούς» είτε θα τα ακυρώσει προκαλώντας, όπως είναι ευνόητο, τις οξύτατες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και θα θελήσει να υπερασπισθεί το… έργο του. Ειδικά, δε, αν η σημερινή κυβέρνηση προλάβει και θέσει σε εφαρμογή ορισμένα από τα μέτρα αυτά. «Με ποιο επιχείρημα μετά τις εκλογές θα προσχωρήσουμε στην αναστολή του;», είναι το εύλογο ερώτημα που θέτουν αρκετοί βουλευτές.

Στελέχη από το στενό περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι όσο και αν θέλουν να προσφέρουν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση οι ευρωπαίοι εταίροι πολύ δύσκολα θα του επιτρέψουν να αποκλίνει από τις βασικές αρχές (επιδιώξεις) του προγράμματος. Φέρνουν δε ως παράδειγμα τις περιπέτειες που συνάντησε η κυβέρνηση τόσο στο θέμα της πρώτης κατοικίας, όσο και σε αυτό των 120 δόσεων, όπου οι «θεσμοί» τήρησαν και τηρούν σκληρή στάση, υποχρεώνοντας τον κ. Τσίπρας σε συνεχείς υποχωρήσεις. Τα ίδια στελέχη δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αγνοήσει τις εντολές των Ευρωπαίων και να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, υλοποιώντας μέτρα που είναι εκτός της λογικής των «θεσμών».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ