Έρχεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο13%;

Έρχεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο13%;

Μέσα στην εβδομάδα το νέο πακέτο φιλολαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, παρά τις αντιδράσεις των θεσμών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Kontranews.gr η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει σειρά μέτρων που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου να πάρουν ανάσα μεγάλα κοινωνικά στρώματα που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Στο λεγόμενο κοινωνικό πακέτο Τσίπρα, περιλαμβάνεται η διατήρηση του αφορολόγητου, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται περιοριστεί αποκλειστικά στον χώρο της εστίασης, αλλά θα περιλαμβάνει μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη προκειμένου να πείσει την τρόικα για την ανάγκη θεσμοθέτησης του 13ουμισθού για όλους τους εργαζόμενους.

Το πακέτο μέτρων αποτελεί την πρώτη τολμηρή πρωτοβουλία για επαναφορά στην κανονικότητα μετά από οκτώ χρόνια συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και την επιβολή άγριας φορολογίας που οδήγησε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης και τον εγκλωβισμό των επιχειρήσεων στον φαύλο κύκλο των οφειλών.

Η λύση που δίνεται με το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αλλά, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς δεν επιλύει συνολικά το πρόβλημα.

Ενα μεγάλο μέρος των οφειλετών κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ρύθμισης και να χάσει την ευκαιρία να ξεφύγει από την κατάσταση ομηρίας στην οποία έχει περιέλθει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο παρουσιάζει η επίδραση που θα έχουν οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, καθώς και το δεύτερο κοινωνικό πακέτο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το λεγόμενο πακέτο Τσίπρα μπορεί να αλλάξει ριζικά το κλίμα εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός θα επικεντρώσει την πολιτική αντιπαράθεση στο κοινωνικό πακέτο κατηγορώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν διαθέτει αξιόπιστο πρόγραμμα και το μόνο που επιδιώκει είναι η παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόταση μομφής που κατέθεσε για τον Παύλο Πολάκη, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, που αρχίζει την Τετάρτη και τελειώνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία, η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα πάρει μετωπικό χαρακτήρα και θα επεκταθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.


Σχολιάστε εδώ