Δεν είναι όλα  τα έθιμα αξιοζήλευτα…

Δεν είναι όλα τα έθιμα αξιοζήλευτα…

Θρηνήσαμε την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος κατέγραφε με την κάμερά του το… έθιμο του σαϊτοπόλεμου την ημέρα του Πάσχα στην Καλαμάτα και είχε την… τύχη να πέσει θύμα αυτού του πασχαλιάτικου… εορταστικού εθίμου.

Και από εκείνη τη στιγμή ξέσπασε ένας άλλος πόλεμος, με την πλειοψηφία να ζητάει την κατάργηση των εθίμων που συχνά καταλήγουν στον άδικο θάνατο κάποιων, όπως του εικονολήπτη, για την οικογένεια του οποίου η Ανάσταση έγινε θρήνος, κηδεία.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας με πλούσια προσφορά και στη δημοσιογραφία, έγραψε για το «Εθιμικό άδικο»: «Ποιος επέβαλε ένα ανόητο έθιμο με τις σαΐτες, ώστε ακόμη και εκλεγμένοι άρχοντες να το θεωρούν σχεδόν ιερό; Διαβάζω ανοησίες περί σαϊτών που χρησιμοποιούσαν στην Τουρκοκρατία οι σκλάβοι.

Οι Ηλείοι και οι Μανιάτες συχνά σκότωναν στα διάσελα τους έλληνες (ζαΐμηδες) φοροεισπράκτορες του σουλτάνου. Γιατί να μην αναβιώσει και σήμερα το απαραίτητο έθιμο!!!». Και καταλήγει ως εξής:

«Αλήθεια, πώς κανένας άρχοντας του τόπου δεν αναβίωσε το έθιμο του οστρακισμού, για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους του;
Υπάρχουν έθιμα και έθιμα, συμπολίτες, και δεν είναι όλα αξιοζήλευτα».

Φωτο: fthis


Σχολιάστε εδώ