Αλ. Τσίπρας: Σε ειδικό λογαριασμό για τους δανειστές, συνολικά 5,5 δισ. ευρώ

Αλ. Τσίπρας: Σε ειδικό λογαριασμό για τους δανειστές, συνολικά 5,5 δισ. ευρώ

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα απόθεμα ρευστότητας ύψους 31 δισ. ευρώ, «πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές».

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».

Ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργήθηκε ένας ειδικός λογαριασμός, όπου κατατέθηκαν 5,5 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, ως «μαξιλάρι» ασφαλείας, για τους δανειστές.

«Ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα καταθέσουμε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση, θα πάρουν τα χρήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία έχουμε συμφωνήσει έως τότε. Αλλά την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ανακοινώσαμε στην ΔΕΘ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Με άλλα λόγια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά 1 ευρώ την συμφωνία με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με πλεονάσματα κατά 1% λιγότερο. Στον δημοσιονομικό χώρο της επόμενης τριετίας που προκύπτει, ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα πακέτο μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης από το 2019 κι έπειτα».

Πηγή: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ