«Βοηθήστε τους φτωχούς για Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες»

«Βοηθήστε τους φτωχούς για Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες»

-Ζήτησε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το βήμα της Βουλής

Ένα σημαντικό ζήτημα θίγει, με πρόσφατο ερώτημά του στη Βουλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος, αφού αναλύει τα ενδεχόμενα έξοδα που έχουν οι πολίτες σε σχέση με το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες, θίγει το ζήτημα του αποδεκατισμού της Νομικής Υπηρεσίας και των συνεπειών της στην εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω της δωρεάν νομικής βοήθειας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρει ότι «οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν όλα τα κόστη για τη δήλωση της περιουσίας τους ή για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή στο Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες. Επίσης, οι πολίτες που κατέχουν μικρά ποσοστά επί οικοπέδου υποχρεούνται να καταβάλουν το ίδιο χρηματικό παράβολο με αυτούς που έχουν το δικαίωμα στο όλον και όχι αναλογικά.

Παράλληλα, το κράτος καθιστά τους πολίτες αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διόρθωση των δικών του σφαλμάτων, προς αποφυγή πιθανώς λανθασμένης καταγραφής – αποτύπωσης των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες και των χρονοβόρων – κοστοβόρων δικονομικών συνεπειών και αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ειδικευμένους ιδιώτες νομικούς και μηχανικούς, επιβαρυνόμενοι το σχετικά υψηλό οικονομικό κόστος».

Τέλος, ο βουλευτής προτείνει την επέκταση του δεκαπε­νταετούς θεσμού της νομικής βοήθειας σε οικονομικά αδύναμους και σε ζητήματα Κτηματολογίου και Δασικών Χαρτών.


Σχολιάστε εδώ