ΣΟΚ στην Τουρκία: Επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου

ΣΟΚ στην Τουρκία: Επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αποφάσισε σήμερα την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση, που επιβεβαιώθηκε από τον Recep Ozel, εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος στο σώμα, έρχεται μετά τη συντριβή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου και τις αλλεπάλληλες προσφυγές του AKP για φερόμενες παρατυπίες -κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα ψηφοδέλτια που προσμετρήθηκαν στα άκυρα- με αίτημα την ακύρωση και την επανάληψη της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέλη του Συμβουλίου δέχθηκαν την ένσταση που είχε καταθέσει το ΑΚP για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης με επτά ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνουν» χαιρέτισε την απόφαση, μέσω του Twitter, ο Οζέλ διευκρινίζοντας ότι ως ημερομηνία διεξαγωγής ορίστηκε η 23η Ιουνίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου.

Η αρχική καταμέτρηση είχε αναδείξει την επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με μικρή διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, βάζοντας τέλος σε 25 χρόνια εξουσίας του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του. Η αντιπολίτευση κέρδισε και στην Άγκυρα.

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε «ξεκάθαρη δικτατορία».

«Είναι παράνομο να κερδίζεις ενάντια στο AKP», δήλωσε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ.

«Αυτό το σύστημα που απορρίπτει τη βούληση του λαού και περιφρονεί τον νόμο δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε νόμιμο. Αυτό είναι ξεκάθαρη δικτατορία», τόνισε.

Σημειώνεται ότι Τούρκοι εισαγγελείς είχαν ανοίξει 32 έρευνες για φερόμενες παραβιάσεις του εκλογικού νόμου καλώντας περισσότερους από 100 αξιωματούχους εκλογικών τμημάτων για ανάκριση ως υπόπτους.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι η απόφαση για διεξαγωγή νέων εκλογών έγινε με το σκεπτικό ότι κάποιοι ψηφολέκτες δεν ήταν δημόσιοι λειτουργοί.

Πηγή: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ