Ποιοι θα πληρώσουν τα 5,5 δισ. ευρώ των προεκλογικών δώρων

Ποιοι θα πληρώσουν τα 5,5 δισ. ευρώ των προεκλογικών δώρων

«Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον» θα μπορούσε να σκεφθεί ο καθένας για την κυβέρνηση με αφορμή τα προεκλογικά δώρα, χωρίς να μπορεί να τον κατηγορήσει κανένα κυβερνητικό στέλεχος, και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός αλλά και οι έχοντες την ευθύνη των υπουργείων που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για την αποτροπή μιας βαριάς ήττας, όπως δείχνουν όλα σχεδόν τα γκάλοπ.

Η… οδός αυτή κοστίζει γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων. Κάποιες πενταροδεκάρες, δηλαδή…

Και ο στόχος είναι να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατόν, μια βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποτραπεί η αυτοδυναμία της ΝΔ και να μην μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και να μη συγκεντρώνουν τα… αντίπαλα κόμματα το όριο των 180 ψήφων στη νέα Βουλή, ώστε να μην μπορούν να καταργήσουν τη συνταγματική δέσμευση για διενέργεια των επόμενων εκλογών –όποτε γίνουν– με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Τα προεκλογικά δώρα, που τα έχει εξαγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός και τα έχουν… εξειδικεύσει οι αρμόδιοι υπουργοί, στοχεύουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες –κατά το Μαξίμου– θα δουν θετικά την προσφορά – αντίδωρο και σε ένα ποσοστό (μεγάλο, κατά κυβερνητικούς παράγοντες) θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ο… τιμοκατάλογος των… προεκλογικών δώρων, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι ο εξής:

• Μη μείωση του αφορολογήτου, παρά τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση: κόστος 1,92 δισ. ευρώ.
• Μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 20%: κόστος 877 εκατ. ευρώ.
• Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης: κόστος 368 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: κόστος 300 εκατ. ευρώ.
• Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: κόστος 1 δισ. ευρώ.
• Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: κόστος 209 εκατ. εκατ.
• Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 2019 μέχρι το 2023: κόστος ανά χρόνο 180 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και
• Καταβολή 13ης σύνταξης – επιδόματος: κόστος 550 εκατ. ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε έλληνας φορολογούμενος, αυτά τα 5,5 δισ. ευρώ που κοστίζουν τα προεκλογικά δώρα, τα οποία καλύπτουν όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες αλλά και αυτούς που τρώνε στα εστιατόρια, που βάζουν βενζίνη, που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ κ.λπ., θα πρέπει να αντληθούν από κάπου. Για να καλυφθούν οι απώλειες, θα μπουν νέοι φόροι, που κάποιοι θα πρέπει να τους πληρώσουν.

Εκτός κι αν έχει την ικανότητα ο Αλέξης Τσίπρας, σαν άλλος… Χριστός, να ευλογήσει τον «άρτον» και να γεμίσει λεφτά το θησαυροφυλάκιο του Τσακαλώτου…


Σχολιάστε εδώ