Πάσχα ανέχειας ήταν το φετινό για τους Πειραιώτες

Πάσχα ανέχειας ήταν το φετινό για τους Πειραιώτες

-Πολύς ο κόσμος που έμεινε… εντός των τειχών

Λίγο οι εκλογές, λίγο η οικονομική ανέχεια, που δεν αφήνει περιθώρια για… αποδράσεις, λίγο το γεγονός ότι στα κοντινά νησιά δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια ή ξενοδοχεία, επειδή είχαν κλεισθεί από πολύ νωρίς από ταξιδιωτικά γραφεία τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οπότε και εκείνοι που μπορούσαν να φύγουν δεν έφυγαν, και έτσι το φετινό Πάσχα βρήκε τον Πειραιά… σχεδόν γεμάτο.

Οι κυριότερες… αποδράσεις ήταν από εκείνους που είχαν καταγωγή από την Πελοπόννησο και από όσους είχαν σπίτι ή φίλους στη Σαλαμίνα, η οποία την Κυριακή του Πάσχα κυριολεκτικά… βούλιαξε από κόσμο!
Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα και στην Ανάσταση, οι Πειραιώτες που έμειναν… εντός των τειχών ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Και αυτό είχε τον αντίκτυπό του σε όλα τα δρώμενα της πόλης.

Κατ’ αρχάς όλοι οι ναοί ήταν κάθε μέρα ασφυκτικά γεμάτοι. Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν τους Επιταφίους σε κάθε γειτονιά και φυσικά είπαν και το «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Η παρουσία κόσμου στην πόλη τις μέρες αυτές είχε ευεργετικό αντίκτυπο στην αγορά. Οι κρεοπώλες ξεπούλησαν νωρίς το Μεγάλο Σάββατο και στα σούπερ μάρκετ Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο γινόταν… πόλεμος! Μεγάλη κίνηση είχαν και τα υπόλοιπα μαγαζιά, ακόμα και τα καφέ.

Τα τραγούδια και οι χοροί ελάχιστα. Ο κόσμος δεν έδειχνε να έχει το κέφι που είχε άλλοτε. Θα λέγαμε ότι το φετινό Πάσχα ήταν Πάσχα ανέχειας, προβληματισμού και ίσως να είχε και μια δόση απογοήτευσης. Γιατί ο κόσμος, ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης, δεν βλέπει λύση, δεν βλέπει διέξοδο και η ελπίδα σβήνει.

Τουλάχιστον στις φτωχογειτονιές η αίσθηση αυτή ήταν έντονη. Και αυτό είναι εκείνο που θα πρέπει να σκεφθούν και να αντιμετωπίσουν όλοι εκείνοι που θα ζητήσουν την ψήφο μας μεθαύριο. Μια κοινωνία κουρασμένη, χωρίς προοπτική και χωρίς ελπίδα δεν πάει πουθενά. Ας ελπίσουμε του χρόνου το Πάσχα να είναι όλα καλύτερα. Και να βιώσει ο κόσμος τη δική του Ανάσταση.

Φωτό: pireasnews.gr


Σχολιάστε εδώ