Κλίμα αγωνίας σκεπάζει το Μαξίμου
-Δεν ευημερούν οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η νίκη έχει πολλούς πατέρες, αλλά η ήττα είναι ορφανή», σύμφωνα με το διαχρονικό ρητό που επικαλούνται πολλοί και μένει να φανεί εάν και σε ποιον βαθμό θα επιβεβαιωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.
Στην παρούσα χρονική περίοδο, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία είναι σε εξέλιξη, η πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός (τη βδομάδα που πέρασε ήταν στην Κρήτη, όπου θα ξαναπάει και ακολουθούν η Ήπειρος και η Μακεδονία) είναι ιδιαίτερα έντονη.
Αυτό αποτυπώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αρκετές από τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά και από τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που η κυβέρνηση και κεντρικά της στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, πιέζονται και εγκαλούνται από την αντιπολίτευση, όπως, π.χ., για τον Μανώλη Πετσίτη (σ.σ.: Παραμένουν ακόμα αναπάντητες οι καταγγελίες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), ενώ η υπόθεση Πολάκη εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να τις… ξορκίζει, αν και ακόμα και το φιλικό σάιτ tvxs.gr του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου έδειξε πλήρη κατάρρευση σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και διαφορά 14,5% από τη ΝΔ!
Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, τις κορδέλες, τα εγκαίνια έργων που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό ή είναι ημιτελή, οι διαφορές είναι μεγάλες και αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες όσο και αν αποκηρύσσονται από την κυβέρνηση αφήνουν το αποτύπωμά τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ευρύτερο πολιτικό κλίμα.
Την ίδια στιγμή το κλίμα στην κυβέρνηση είναι εκρηκτικό και πολλοί υπουργοί και βουλευτές ακολουθούν το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Και αυτό διότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από τους σημερινούς βουλευτές οι μισοί δεν θα εκλεγούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος και από αυτούς ένα 50% – 60% να χάσει την έδρα του είτε από τους νεοεισερχόμενους κεντροαριστερούς, στα πλαίσια της Προοδευτικής Συμμαχίας που προχωρεί ο Αλ. Τσίπρας, είτε από πρόσωπα της νεότερης γενιάς που προωθεί ο πρωθυπουργός.
Μέχρι στιγμής όμως όλες οι κινήσεις που γίνονται για την κυβερνητική ανάκαμψη πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» της επικοινωνίας, την οποία από την αρχή της θητείας της, τον Ιανουάριο του 2015, είχε φέρει στο επίκεντρο της στρατηγικής της η κυβέρνηση. Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην πρόταση για ντιμπέιτ μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, αγνοώντας τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός θα θελήσει να οξύνει την ατμόσφαιρα στη Βουλή, μετατρέποντας σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ για τον Παύλο Πολάκη.
Ο Αλ. Τσίπρας καταφεύγει και πάλι στην επικοινωνία και γι’ αυτό βλέπουμε εσχάτως να προβάλλονται όλο και περισσότερο προσωπικές του στιγμές. Ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αναγάγει την επικοινωνία σε βασικό πολιτικό όπλο, καθώς εξαρχής τη θεωρούσε βασικό συστατικό για την επιτυχία του και μάλιστα σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό υπερίσχυε κατά πολύ της πολιτικής ουσίας.
Όσα καταγράφονται όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης πλήττουν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές ή τα στελέχη που αποστασιοποιούνται από βασικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα.
Παρά το γεγονός ότι είμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με την υπόθεση Πολάκη, καταγράφονται στιγμές μεγάλης έντασης, εσωτερικών αντεγκλήσεων αλλά και υπόγειων μαχαιρωμάτων και αιχμηρών διαρροών, που είχαν να εμφανιστούν σε τέτοιο βαθμό από τον Ιούλιο του 2015 και την απόφαση για το δημοψήφισμα. Μάλιστα, όσα συμβαίνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες ανέδειξαν ότι ο όρος «συντροφικότητα» δεν έχει κεντρική θέση στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.
Όμως ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να στηριχθεί πάση θυσία ο Αλ. Τσίπρας και γι’ αυτό έχει υψωθεί τείχος προστασίας από πολλούς. Η επιδίωξη του πρωθυπουργικού επιτελείου και της «προεδρικής ομάδας» είναι να μην εξαϋλωθεί το πολιτικό κεφάλαιο «Τσίπρας» και η γραμμή ουσιαστικά είναι «σώστε τον Αλέξη», στην προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα.