Γιατί ο Τσίπρας στηρίζει τον Πολάκη

-Και έχει κάνει το κόμμα άνω – κάτω

Η πρωτόγνωρη και με εμφατικό τρόπο υψηλή προστασία που παρέχει ο Αλ. Τσίπρας προς τον Π. Πολάκη προκαλεί αίσθηση σε πανελλαδική κλίματα, αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποκορύφωμα τα τραπεζώματα, τα γλέντια και τις μαντινάδες στην Κρήτη, όπου ο κ. Πολάκης ήταν –αυτό που λένε– «πρώτο τραπέζι πίστα».

Κάτι που εξόργισε αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για την προνομιακή μεταχείριση, περισσότερο από όλους δε τον Γ. Σταθάκη, ο οποίος εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια με τον κ. Πολάκη, τα Χανιά. Η ανοιχτή πρωθυπουργική στήριξη δίνει ένα προβάδισμα στον τελευταίο για τις εθνικές εκλογές. Πόσω μάλλον που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό να εκλέξει έναν μόνον βουλευτή, από τέσσερις που έχει σήμερα.

Προβεβλημένα στελέχη (Τσακαλώτος, Φίλης, Κούλογλου κ.ά.) εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους με τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ενώ ακόμη περισσότερα –στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους– προειδοποιούν για το πολιτικό κόστος που θα έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού.

«Στο τέλος ο Τσίπρας θα πληρώσει ακριβά τον Πολάκη», είναι η… μόνιμη επωδός για βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο πρωθυπουργός παρέχει πολιτική προστασία στον αναπληρωτή υπουργό γιατί τον… χρειάζεται. Αφενός για να έχει κάποιον να «βάζει τις φωνές» στην αντιπολίτευση και όχι μόνο και αφετέρου για να συγκρατήσει τις διαρροές προς τα αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαϊκή Ενότητα) ή και να αποσπάσει ψηφοφόρους από τα κόμματα αυτά.

Με δεδομένο ότι ο κ. Πολάκης προέρχεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Αν ελπίζουν κάτι τέτοιο στο Μαξίμου έχουν βαθιά μεσάνυχτα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Άλλωστε τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται προς τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς.

Όταν μετά την προσβλητική και περιφρονητική συμπεριφορά του κ. Πολάκη έναντι του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στ. Κυμπουρόπουλου ο πρωθυπουργός έσπευσε να του προσφέρει πολιτική κάλυψη, είχε σοκάρει όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Ακόμη περισσότερο σόκαρε η επιχειρηματολογία του, ότι, δηλαδή, λόγω καταγωγής είναι… αψύς στις αντιδράσεις και τα λεγόμενά του.

Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού, οπότε και ανήγγειλε ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Αφενός για να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλα θέματα και αφετέρου για να κρατήσει στο απυρόβλητο τον κ. Πολάκη. Ωστόσο, αυτά που άφησαν άναυδο το πανελλήνιο ήταν όσα συνέβησαν στην Κρήτη, όπου παρά τη γενική κατακραυγή ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να τρώει σε ταβέρνα μαζί με τον κ. Πολάκη.

Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τον αναπληρωτή υπουργό, όσο και να φωνάζουν κάποιοι εντός ή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Φρόντισαν μάλιστα παράγοντες του Μαξίμου φωτογράφος να απαθανατίσει το γεγονός και η φωτογραφία να διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης, ούτως ώστε το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο.

Ακολούθησαν γλέντια και χοροί, με τον κ. Πολάκη να αφιερώνει στον πρωθυπουργό μαντινάδες με περιεχόμενο του τύπου «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και για όσο θέλουμε».

Η επόμενη… παράσταση του πρωθυπουργού υπέρ του αναπληρωτή υπουργού προγραμματίζεται για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Την προσεχή Δευτέρα η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση μομφής, την οποία όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψει σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης. Η αντιπαράθεση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ασκήσουν δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Εκτός από το θέμα του κ. Πολάκη ψηλά στην ατζέντα της αντιπολίτευσης θα βρίσκονται και οι νέες αποκαλύψεις (ντοκιμαντέρ του Αλ. Παπαχελά στον ΣΚΑΪ) για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέδειξαν με πιο καθαρό τρόπο, εκτός από την ανικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών, και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Κυρίως όμως ανέδειξε την επικοινωνιακή διαχείριση μιας τραγωδίας, φτάνοντας στο σημείο να κρύψουν την ύπαρξη των πρώτων νεκρών για να μη… χαλάσει η φιέστα που στήθηκε στο κέ­ντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής παρουσία του πρωθυπουργού.

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ