Συνομιλία Πούτιν – Τραμπ: Ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος

Συνομιλία Πούτιν – Τραμπ: Ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος

Η συνομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ διήρκησε πάνω από μία ώρα και επί τάπητος τέθηκαν μια σειρά από θέματα.

Τηλεφωνική συνομιλία περίπου μίας ώρα είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ με τη σειρά του επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.

Οι δυο τους συζήτησαν για τη Βενεζουέλα, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την πιθανότητα νέας πυρηνικής συμφωνίας. Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη και θέματα διμερούς εμπορίου. Σύντομη συζήτηση είχαν επίσης και για την έκθεση του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Λευκός Οίκος μάλιστα έκανε λόγο για μία πολύ θετική συζήτηση.

«Είχαν μια πολύ καλή συζήτηση, μίλησαν για λίγο περισσότερα από μία ώρα. Συνολικά, ήταν μία πολύ θετική συζήτηση», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε πολλαπλά επίπεδα. Επίσης, επιβεβαίωσαν της δέσμευσή τους να εντείνουν τον διάλογο σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και ζητήματα στρατηγικής ασφάλειας.

Τι είπαν για Βενεζουέλα

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συζήτησής τους, η συνομιλία των δύο ηγετών έλαβε χώρα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Την Τρίτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουάιδο, μέσα από ένα βίντεο, απηύθυνε έκκληση για εξέγερση του στρατού και του λαού της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του Καράκας κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος από μια μικρή ομάδα στρατιωτικών. Η κρίση στη Βενεζουέλα έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όταν ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύτηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είπε στον Τραμπ ότι η ανάμειξη στις υποθέσεις της Βενεζουέλας υποβαθμίζει την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Ο Τραμπ, όπως είπε ο Λευκός Οίκος, τόνισε την ανάγκη για μια ειρηνική μετάβαση.

Επί τάπητος μια νέα πυρηνική συμφωνία

Επί τάπητος, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, τέθηκε εν τω μεταξύ και το ενδεχόμενο επίτευξης μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν προχωρήσει στην αναστολή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF).

Πρόσφατα, είχε έλθει στο φως της δημοσιότητας η πληροφορία από το CNN ότι ο Λευκός Οίκος φέρεται να βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία, «ζυγίζοντας» τις επιλογές που υπάρχουν για μία μεγάλη πυρηνική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα.

Μετά το σχετικό δημοσίευμα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε σημειώσει ότι η Μόσχα θα αναλύσει όλες τις ιδέες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά μια νέα πυρηνική συμφωνία, όταν και εάν λάβει συγκεκριμένες προτάσεις από την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα

Σε ό,τι αφορά το τρίτο θέμα της συζήτησης μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ, υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε, στα τέλη Απριλίου, το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου και πραγματοποίησε για πρώτη φορά συνάντηση με τον Πούτιν. Οι δυο τους είχαν συζητήσει για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, την αποπυρηνικοποίηση, τις κυρώσεις, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ζήτησε από τον Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης.

Ο Πούτιν, με τη σειρά του, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματά της συνάντησής του με τον Κιμ.

Πηγή: sputniknews.gr


Σχολιάστε εδώ