Επικίνδυνη η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στα Σκόπια…

Επικίνδυνη η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στα Σκόπια…

Οι προεδρικές εκλογές στα Σκόπια έφεραν σχεδόν ισόπαλους τον Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίχθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, και την υποψήφια της αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ ο υποψήφιος των δύο μικρών αλβανικών κομμάτων Μπλέριμ Ρέκα συγκέντρωσε 10%.

Η συμμετοχή ήταν στο όριο της επικίνδυνης ζώνης, καθώς ήταν μόλις 41,7%, ενώ το όριο συμμέτοχής στον β’ γύρο, στις 5 Μαΐου, για να είναι έγκυρες οι εκλογές είναι 40%. Αν όμως η συμμετοχή του αλβανικού στοιχείου, που ήταν ήδη χαμηλή, πέσει ακόμη περισσότερο, μιας και δεν θα υπάρχει αλβανός υποψήφιος, τότε δεν αποκλείονται απρόβλεπτες εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Και είναι γνωστό ότι η υποψήφια του VMRO-DPMNE δεν υπόσχεται την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά εάν εκλεγεί τότε πραγματικά θα βρεθούμε στην τραγική θέση να αντιμετωπίσουμε όλες τις τρύπες που άφησε ανοικτές η Συμφωνία των Πρεσπών, με εκείνους που την υπέγραψαν να προσδοκούν ότι όλα θα ξεπερασθούν με την «καλή θέληση» των δύο πλευρών.

Θα το επαναλάβουμε και πάλι: Το να επιδεικνύει τέτοια ανοχή η κυβέρνηση έναντι της σκοπιανής πλευράς, η οποία κάθε άλλο παρά είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθιστά ακόμη χειρότερη για τα εθνικά συμφέροντα τη Συμφωνία αυτή, καθώς περιορίζονται σημαντικά οι θετικές για την Ελλάδα προβλέψεις της Συμφωνίας.

Και είναι ακόμη χειρότερο και για την ίδια την κυβέρνηση να επιδίδεται σε αυτήν την εκστρατεία εξωραϊσμού της τακτικής που ακολουθούν οι Σκοπιανοί, είτε με δηλώσεις υπουργών είτε με… ενθουσιώδη ρεπορτάζ από το ΑΠΕ και κυρίως από την ΕΡΤ3, που κάθε τρεις και λίγο πραγματοποιεί πολυμελείς και πολυδάπανες αποστολές στα Σκόπια.

Δεν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα κατοχυρώνει τις εξαιρέσεις και τις διαστρεβλώσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας η σκοπιανή πλευρά…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ