Ταξί: Τέλος στις πληρωμές με κάρτα μέσω εφαρμογών

Ταξί: Τέλος στις πληρωμές με κάρτα μέσω εφαρμογών

Με τιμολόγιο και μια φορά το μήνα θα μπορούν πλέον να πληρώνονται οι διαμεσολαβητές των οδηγών ταξί. Πρόκειται για τις γνωστές εφαρμογές με τις οποίες ο κάθε χρήστης μπορεί να καλέσει ταξί για να μεταφερθεί στον προορισμό του.

Έως σήμερα, κάποιες εφαρμογές χρέωναν οι ίδιες τους πελάτες και επέστρεφαν τη διαφορά στους οδηγούς. Αυτό όμως άλλαξε και όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, την είσπραξη θα κάνει αποκλειστικά και μόνο ο οδηγός, ενώ οι εφαρμογές θα πληρώνονται μια φορά το μήνα.

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο νόμο 4607/2019 και συγκεκριμένα το  άρθρο 75  με το οποίο τροποποιείται  το άρθρο 12 του ν. 4530/2018.

Σε αυτό αναφέρεται:

1.Η παρ. 9 του άρθρου 12 του ν. 4530/2018 (Α΄ 59) αντικαθίσταται ως εξής:

Εφόσον η μεταφορά διενεργείται εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Οι φορείς διαμεσολάβησης εκδίδουν φορολογικό στοιχείο προς τους εκμεταλλευτές των οχημάτων για το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής. Ο εκμεταλλευτής του οχήματος εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο της συνολικής αμοιβής στον καταναλωτή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με διακριτή αναγραφή και η συμφωνηθείσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης. Εν συνεχεία, για κάθε ημέρα γίνεται εκκαθάριση και η προκύπτουσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης καταβάλλεται από τον εκμεταλλευτή του οχήματος σε αριθμό λογαριασμού πληρωμών του φορέα, φυσικού ή νομικού προσώπου ή οποιασδήποτε οντότητας, ο οποίος έχει την υποχρέωση ανά μήνα, να εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο με τη συνολική μηνιαία αμοιβή, που προκύπτει από τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις, οι οποίες του έχουν καταβληθεί.

«Με αυτή την τροπολογία απαγορεύεται η είσπραξη του κομίστρου από κάθε διαμεσολαβητική εταιρία. Το κόμιστρο το εισπράττει μόνο ο ταξιτζής. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή καταβάλλεται στο τέλος του μήνα με την έκδοση σχετικού παραστατικού (τιμολογίου) και αφορά μόνο την συμφωνηθείσα προμήθεια .

«Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά φορολογική παράβαση» αναφέρει η Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.

Πηγή: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ