«Πράσινο» για αποπληρωμή ΔΝΤ – Ελάφρυνση 973 εκατ.

«Πράσινο» για αποπληρωμή ΔΝΤ – Ελάφρυνση 973 εκατ.

«Ναι σε όλα» τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα, είπαν οι τεχνοκράτες του Eurogroup (Euro Working Group), με την ιδιότητα που έχουν ως διευθυντές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με αποτέλεσμα την άμεση  βελτίωση του κλίματος στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ύστερα από την «ψυχρολουσία» του οίκου S&P, με την αναβολή της αναμενόμενης αναβάθμισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσίασε και επίσημα σήμερα την ελληνική πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ (3,6 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,6 δισ. ευρώ). Οι τεχνοκράτες του Eurogroup και διευθυντές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν διατύπωσαν οιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη, κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι η πρόταση θα πρέπει να θεωρείται ήδη εγκεκριμένη.

Έτσι, η αποπληρωμή αυτών των δανείων, που επιβαρύνονται με επιτόκιο άνω του 5%, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο και η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει από τη μείωση πληρωμών τόκων ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα -και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο- θα υπάρξει προς τις αγορές μία ακόμη σημαντική επιβεβαίωση της σταθερής πορείας εξόδου της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα.

Πάντως, η εξόφληση αυτών των δανείων δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα απελευθερώνεται άμεσα από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ: Καθώς ο δανεισμός μας από το Ταμείο θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερος από το 200% της συμμετοχής μας στο κεφάλαιό του Ταμείου, η χώρα θα επιτηρείται με βάση το Post – Program Monitoring. Δηλαδή θα συντάσσονται δύο εκθέσεις το χρόνο για την Ελλάδα και όχι μία, όπως για τα άλλα μέλη του ΔΝΤ.

Πηγή: sofokleousin.gr


Σχολιάστε εδώ