Οι τράπεζες παραδίδουν τους δανειολήπτες «κόκκινων»  δανείων 20 δισ. ευρώ σε εταιρείες διαχείρισης!

Οι τράπεζες παραδίδουν τους δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων 20 δισ. ευρώ σε εταιρείες διαχείρισης!

-Ποιος θα τους προστατεύει από εκβιασμούς;
-Ποια είναι μέχρι σήμερα η δράση των 17 εταιρειών;

Αλλάζουν χέρια μεγάλα πακέτα «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες έχουν μεταβιβάσει ήδη «κόκκινα» δάνεια πάνω από 20 δισ. ευρώ σε εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers), με στόχο να ρυθμιστούν και να ανακτηθεί ένα μέρος των οφειλών.
Ήδη οι τράπεζες έχουν υποβάλει στον SSM τα σχέδιά τους για πώληση ή τιτλοποίηση μέχρι και το 2021 «κόκκινων» δανείων ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ. Και η αγορά της διαχείρισης από ειδικές εταιρείες θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί 17 εταιρείες διαχείρισης και έως τα τέλη του χρόνου ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 20, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και επικεφαλής της FPS Tάσος Πανούσης.

Τα δάνεια που ήδη διαχειρίζονται οι 17 εταιρείες είναι κυρίως χωρίς εξασφαλίσεις, η δραστηριότητά τους όμως τους επόμενους μήνες θα επεκταθεί σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις που προωθούν οι τράπεζες.

Το… λουκούμι που πλασάρεται για να… χωνευτεί ο νέος αυτός θεσμός –για… παρατράπεζα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς– είναι ότι οι εταιρείες αυτές μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με μεγαλύτερη… ευελιξία, προσφέροντας λύσεις όπως «κουρέματα» οφειλών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Να μην πέσουν οι δανειολήπτες σε… γύπες
Αυτό, όμως, για το οποίο δεν ειπώθηκε λέξη στην ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της ΑΕΔΑΔΠ κ. Τ. Πανούσης είναι το ποιος θα προστατεύει τον δανειολήπτη από τα… τελεσίγραφα, ενδεχομένως και τους εκβιασμούς, των εν λόγω εταιρειών διαχείρισης. Αν δεν δεχθεί ο δανειολήπτης τη λύση που θα του προτείνει η εταιρεία, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της; Και πού θα μπορεί να προσφύγει ο δανειολήπτης για να προστατεύσει το σπίτι του και τα υπάρχοντά του; Πού θα βρίσκει το δίκιο του; Και κάτι ακόμη, κύριε πρόεδρε.

Σε ποια τιμή θα πουλάει η τράπεζα το δάνειο του οφειλέτη; Δεν θα πρέπει να το προσφέρει και στον δανειολήπτη στην ίδια τιμή με αυτήν που θα το πουλάει στην εταιρεία διαχείρισης;

Όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Πανούση, δεν πρέπει να αφεθούν οι εν λόγω εταιρείες να λειτουργήσουν σαν γύπες, σαν κοράκια… Όλα αυτά τα επισημαίνουμε πριν δημιουργηθούν τραγωδίες…

Η μέχρι τώρα επιχειρηματική δράση αυτών των 17 εταιρειών διαχείρισης ποια είναι; Ποιες υποθέσεις έχουν χειρισθεί; Ή μήπως λειτουργούν για πρώτη φορά;

Οι πρώτες εταιρείες διαχείρισης που έχουν αδειοδοτηθεί είναι οι εξής: CEPAL, FPS, ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Pillarstone, UCI, Resolute Asset Management, Independent Portfolio Management, B2Kapital, QQuant, DV01 Asset Management, Special Financial Solutions, Hoist, LPN CAPITAL, MELFIN, APS, Cerved Credit Management και EOS Matrix Greece.

Μεγάλο «κούρεμα»
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μετά από συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής των εταιρειών διαχείρισης κ. Πανούσης με παράγοντες σε κρίσιμα πόστα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι εταιρείες (ο νέος θεσμός) θα αγοράσουν από τις τράπεζες πακέτα «κόκκινων» δανείων με μεγάλη έκπτωση (πολύ κάτω από το 50%), ανάλογα με το αν τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις ή όχι, και στη συνέχεια θα… παζαρέψουν με τους δανειολήπτες το ποσοστό στο οποίο θα τους τα πουλήσουν, προφανώς και σε δόσεις.

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό (70%) σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Με την εξέλιξη αυτή μπαίνει τέρμα στους πλειστηριασμούς.


Σχολιάστε εδώ