Νέο κόμμα στήνει ο Τσίπρας
Τι αποκάλυψε ο ξάδελφός του
-«Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν», έχει πει σε βασικούς συνομιλητές του
-Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τους «πολιτικούς μουσαφίρηδες»
Νέο κόμμα είναι στα σκαριά από τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ουσιαστικά θα είναι η συνέχεια του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ξεκίνησε την πορεία του εδώ και λίγες εβδομάδες, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές στις εσωτερικές συσκέψεις ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να εισέλθει σε μια νέα πορεία.
Ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Γιώργος Τσίπρας ήταν άκρως αποκαλυπτικός πριν από λίγες ημέρες, δίνοντας το στίγμα για το νέο κόμμα. Και μπορεί τα ΜΜΕ να μην έδωσαν τη δέουσα προσοχή, καθώς κυριάρχησε η σφοδρή σύγκρουση με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης στην Κύπρο για το δώρο Χριστουγέννων και η αήθης επίθεση του Π. Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά το σχέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Με αυτή την έννοια, και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει πιο οργανικά, πολιτικά, να εκφράζει όλο τον κόσμο που τον στήριξε εκλογικά το 2015 σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και θα τον ξαναστηρίξει και τώρα», είπε ο Γ. Τσίπρας (σταθμός News247), αναδεικνύοντας το πρωθυπουργικό σχέδιο.
Ο Αλ. Τσίπρας έχει πει κατά καιρούς ότι «τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν ή μεταλλάσσονται» και ότι ο βασικός του στόχος είναι η συστοίχιση της εκλογικής με την ιδεολογική αποδοχή και η δημιουργία πλατιών κοινωνικών συμμαχιών και ουσιαστικά η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο πρόβλημα του Αλ. Τσίπρα ήταν ότι την περίοδο 2014 – 2017 δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την παγιωμένη αναντιστοιχία του κόμματος με την κοινωνική και πολιτική δυναμική, με αποτέλεσμα να μην εγγράψει νέα μέλη. Μάλιστα, σε εσωτερικές συζητήσεις ο βουλευτής και καθηγητής Κώστας Δουζίνας έχει υποστηρίξει ότι οι εκλογικές νίκες δεν μετατράπηκαν σε ιδεολογική ηγεμονία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός θέλει, αν και το σχέδιό του έχει πολλά προβλήματα, να δημιουργήσει ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο και, με δεδομένη την αντίληψή του ότι έχουν τεθεί νέες συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη, να μετεξελίξει ακόμα και το νέο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις σε νέο κόμμα. Αυτή η προσπάθεια, όμως, συναντά εσωτερικές αντιδράσεις και δεν είναι τυχαίο το ότι προ ημερών ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε με έμφαση πως δεν πρόκειται για έναν νέο ενιαίο φορέα (σ.σ.: το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) ούτε βέβαια για μια πρόταση ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου.
Αυτή η διαδικασία μετατόπισης του κόμματος και δημιουργίας ουσιαστικά ενός νέου σχήματος συναντά αντίδραση από το βαθύ κόμμα, ενώ κεντρική είναι και η διαφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, που δεν βλέπει θετικά την προοπτική περαιτέρω ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το κλίμα εσωτερικής δυσπιστίας μεταξύ των «γηγενών Συριζαίων και των ΠΑΣΟΚογενών μουσαφιραίων», όπως εύστοχα το περιγράφει κεντρικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δημιουργεί αναταράξεις και δεν στηρίζεται με ιδιαίτερη θέρμη από παλαιότερα στελέχη.
Επίσης, αν εξαιρέσει κανείς τις ομιλίες του πρωθυπουργού και ορισμένων κεντρικών στελεχών, δεν καταγράφεται μεγάλη κινητοποίηση λόγω και της παρασκηνιακής σύγκρουσης ανάμεσα στον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ και στο βαθύ ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκε. Αυτή η εσωτερική διαφορά καταγράφηκε και στην απήχηση που είχε το ευρωψηφοδέλτιο και κυρίως η επιχείρηση διεύρυνσης, που δέχθηκε εσωκομματική κριτική.
Ο Αλ. Τσίπρας, παρά τις εσωτερικές γκρίνιες, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο εγχείρημα. «Οι κινήσεις που γίνονται σηματοδοτούν την προγραμματική προοδευτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον μορφοποιείται και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα», λένε συνεργάτες του.
Η σταδιακή έλευση των λεγόμενων «πολιτικών μουσαφίρηδων» ενοχλεί κυρίως για την προοπτική αλλαγής της φυσιογνωμίας του κυβερνώντος κόμματος. Παρά τη δημόσια εμμονή στη γραμμή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», η μετάβασή του, έστω και με αργές κινήσεις, σε μια πιο χαλαρή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή δημιουργεί ρήγματα.
Σε πάρα πολλές εσωκομματικές συζητήσεις κυριαρχεί η γκρίνια και η δυσαρέσκεια της σκληρής αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τάση των «53+» θέτει τελείως εκτός την όποια αναφορά στην προοπτική σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και η γραμμή είναι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές ως Αριστερά».
Ο εκφραστής της τάσης, υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, αν και δηλώνει υπέρμαχος μιας συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και Πρασίνων στην Ευρώπη, όταν του θέτουν το θέμα της ΠΑΣΟΚοποίησης του κόμματος επιμένει ότι δεν πιστεύει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κόμμα-σούπα».
Ποιοι φοβούνται τους ΠΑΣΟΚογενείς
Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βλέπει ότι η έλευση των ΠΑΣΟΚογενών τούς φέρνει σταδιακά και στον πυρήνα του κόμματος, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα μελλούμενα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι πολλοί ΠΑΣΟΚογενείς, που έχουν και μηχανισμούς στις εκλογικές περιφέρειες, θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές. Και αυτό σημαίνει ότι, λόγω καλύτερης οργάνωσης και μηχανισμών, μπορεί να περάσουν σε σταυρούς στελέχη με διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι ΠΑΣΟΚογενείς συγκροτούν, εκ των πραγμάτων, μια ισχυρή εσωκομματική τάση, που θα έχει λόγο στα όργανα καθοδήγησης του κόμματος.