Η κρισιμότητα των φετινών δημοτικών εκλογών

Η κρισιμότητα των φετινών δημοτικών εκλογών

Της
ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Δασκάλας, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Αγίου Δημητρίου, Υποψήφιας Δημ. Συμβούλου
με τον συνδυασμό «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Πόλη»
με επικεφαλής τη Μαρία Ανδρούτσου


Νέες προκλήσεις και δεδομένα ανακύπτουν για τις μελλοντικές διοικήσεις των δήμων που θα αναδειχθούν μετά τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου του 2019, για την επόμενη πενταετία, ιδιαίτερα για τους δήμους της Αττικής. Συγκεκριμένα:

– Η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής θέτει νέα δεδομένα και προκλήσεις στον τρόπο διοίκησης των δήμων και απαιτεί υπερβάσεις και συνεργασίες. Όλα αυτά αποτελούν στοίχημα, αφού αν εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός, εκκινώντας από τους δήμους, σίγουρα τα οφέλη θα είναι πολλά. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τη μέχρι σήμερα εμπειρία, όπου το πολιτικό μας σύστημα δεν είχε κατοχυρώσει την απαιτούμενη κουλτού­ρα συνεργασιών και ρέπει συνεχώς σε αδιέξοδες πολώσεις και συγκρούσεις, το νέο εκλογικό σύστημα εγκυμονεί κινδύνους για ακυβερνησία κα­θώς και πολιτικές συναλλαγές στη βάση ατομοκεντρικών φιλοδοξιών.

– Το σπάσιμο της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, της Β’ Αθηνών, σε τρεις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες ενισχύει τη φωνή των συγκεκριμένων δήμων προς την κεντρική κυβέρνηση και ανοίγει δυνατότητες για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις και ταχύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων.

– Η διαφαινόμενη παγίωση της προτίμησης των δημοτών να επιλέγουν διοικήσεις στους δήμους κυρίως με αυτοδιοικητικά κριτήρια, παρά την πόλωση που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

– Νέα σύνθετα προβλήματα που ανακύπτουν, όπως είναι η ραγδαία αύξηση του κόστους στέ­γης στην Αττική, που πλήττει ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, λόγω και της τουριστικής αύξησης και των χρονομισθώσεων (τύπου AirBnb κ.λπ.), και ο συνδυασμός τους με διαχρονικά θέματα, όπως είναι οι ελεύθεροι πράσινοι χώροι, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ.

Το νέο αυτό τοπίο καθιστά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες για την πρόοδο και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Οι δημότες καλούνται να αναδείξουν διοικήσεις στους δήμους τους, οι οποίες θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα νέα δεδομένα σε ευκαιρίες για δίκαιη ανάπτυξη στον τόπο τους.

Καλούνται να επιλέξουν παρατάξεις που έχουν:
– Αυτοδιοικητικό χαρακτήρα με πρώτιστη προτεραιότητα τον δημότη και τα συμφέροντά του και όχι άλλες σκοπιμότητες.
– Εμπειρία και δείγματα γραφής αποτελεσματικών και δημιουργικών διεκδικήσεων.
– Συλλογική λειτουργία και καθημερινή παρέμβαση στη βάση προγραμμάτων και όχι προσωποκεντρικών φιλοδοξιών

Εμείς, στον Άγιο Δημήτριο, συμμετέχοντας στην Παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Πόλη», με επικεφαλής τη νυν δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου, και έπειτα από οκτώ χρόνια δημιουργικών αλλαγών και παρεμβάσεων, καλούμε τους δημότες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν σε ποιον θα εμπιστευτούν τις τύχες της πόλης μας. Κρίνοντάς μας με βάση τα πεπραγμένα μας, αλλά κυρίως με βάση την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.


Σχολιάστε εδώ