Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.
Μήνυμα του Κόφι Άναν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
Η πληροφόρηση βρίσκεται παντού τριγύρω μας. Με τη διάδοση των αποκαλούμενων νέων μέσων, των νέων τεχνολογιών και των νέων μεθόδων διανομής περιεχομένου, η πληροφόρηση έχει καταστεί περισσότερο προσβάσιμη. Γίνεται επίσης πιο ποικίλη. Η «παραδοσιακή» δημοσιογραφία για παράδειγμα, συμπληρώνεται από τα «συμμετοχικά Μέσα» όπως τα μπλόγκς .
Ωστόσο, καθώς τα Μέσα και η δημοσιογραφία εξελίσσονται, ορισμένες θεμελιώδεις αρχές παραμένουν ύψιστης σημασίας. Στη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, επαναλαμβάνω τη σταθερή υποστήριξή μου στο οικουμενικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Πολλοί άνθρωποι του Τύπου έχουν χάσει τη ζωή τους, τραυματισθεί, φυλακισθεί ή έχουν γίνει στόχος γιατί υπηρέτησαν αυτό το δικαίωμα και τις ηθικές τους αρχές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, 47 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2005 ενώ 11 έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα. Είναι τραγικό αλλά και συγχρόνως απαράδεκτο ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, έχει καταστεί το βαρόμετρο που μετρά την ελευθερία του Τύπου. Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσής τους στο δικαίωμα « της έρευνας, της λήψης και της μετάδοσης των πληροφοριών και των ιδεών μέσα απ’ όλα τα ΜΜΕ και πέρα από τα σύνορα», όπως προβλέπεται στο Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ταυτόχρονα κάνω έκκληση σε όλους, να ασκήσουν υπεύθυνα αυτό το δικαίωμα και, όπου είναι δυνατόν, με περισσότερο δυναμισμό. Τα ΜΜΕ ασκούν ισχυρή επιρροή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. ‘Όπως και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στο πρόσφατο ψήφισμά της για τη δημιουργία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ΜΜΕ έχουν « ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για την προαγωγή της ανεκτικότητας, το σεβασμό και την ελευθερία της θρησκείας και της πίστης».
Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να γίνονται «οχήματα» υποκίνησης και διάδοσης του μίσους. Πρέπει να μπορούν να ασκούν ελεύθερα την κρίση τους χωρίς να κάνουν κατάχρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, ας αναγνωρίσουμε ότι τα εθνικά και διεθνή Μέσα όχι μόνο περιγράφουν τις αλλαγές, αλλά είναι τα ίδια φορείς αλλαγής. Πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες για το έργο και τη λειτουργία του Τύπου. Είμαι σίγουρος ότι τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα νέα Μέσα θα συνεχίσουν το έργο τους, ανεμπόδιστα από απειλές, φόβο ή κάθε άλλο περιορισμό.