975 δισ. δολ. η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών!

975 δισ. δολ. η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών!

Σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse

-Το 2007 είχε φτάσει σε 1,58 τρισ. δολ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι δέκα χρόνια τώρα τα ελληνικά νοικοκυριά αντέχουν, κρατιούνται όρθια, ότι η κρίση δεν οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις και η κοινωνική συνοχή δεν διασπάστηκε.

Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι όλα αυτά τα χρόνια, πριν προκύψει η θύελλα της οικονομικής κρίσης, είχαν καταφέρει να αποκτήσουν μια αξιόλογη περιουσία. Μέχρι τώρα, όμως, δεν υπήρχαν στοιχεία, επίσημα τουλάχιστον, από τα οποία να προκύπτει η αξία της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών.

Πρόσφατα, ήρθε στο φως η έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η οποία εξετάζει την εξέλιξη του ιδιωτικού πλούτου σε πάνω από 200 χώρες. Και σύμφωνα με αυτήν, η καθαρή –εκτός δανεισμού– κινητή και ακίνητη ιδιωτική περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών το 2018 ήταν 975 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 67 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, μειωμένη όμως κατά 273 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2010, που ήταν η χρονιά που μπήκαμε στη μέγκενη των Μνημονίων.

Αν υπολογίσει κανείς το κόστος της ελληνικής κρίσης με βάση τα δύο άκρα, ήτοι την αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στην κορύφωση της φούσκας, το 2007, που είχε φτάσει σε 1,58 τρισ. δολάρια, και στην κατάρρευσή τους το 2015 στα 798 δισ. δολάρια, οι απώλειες φθάνουν στο 50%, αφού η απώλεια της αξίας των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων διαμορφώνεται στο ποσό των 782 δισ. δολαρίων, ή 86.113 δολ. ανά νοικοκυριό.


Σχολιάστε εδώ