Ο άνθρωπος απειλεί την ανθρωπότητα και όχι η τεχνολογία…

Ο άνθρωπος απειλεί την ανθρωπότητα και όχι η τεχνολογία…

Στο 6ο Συνέδριο Πληροφορικής «Technology Forum», που διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει στο επίπεδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τόνισε:

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί πολύ καλά να κάνει αναγνώριση ομιλίας και εικόνας και να παίξει παιχνίδι, μέτρια μπορεί να κατανοήσει και να μεταφράσει κείμενο και να συνθέσει και απογοητευτικά να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και να κάνει μεταφορά γνώσης από μία γνωστική διεργασία που την ξέρει καλά σε μία γνωστική διεργασία που δεν την γνωρίζει καλά».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, αξιοπιστία, διαφάνεια, ανθεκτικότητα, χρήση των δεδομένων και ιδιωτικότητα, αμεροληψία, καταστροφή και παραποίηση δεδομένων».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε τα εξής:
«Ο άνθρωπος απειλεί την ανθρωπότητα και όχι η τεχνολογία. Το θέμα είναι η χρήση της τεχνολογίας, πρέπει να ξέρουμε πρώτα από όλα πόσο καλή είναι η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας και επίσης να αποφασίσουμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, δεδομένων των περιορισμών που έχει. Η τεχνολογία είναι ευλογία, αντικατοπτρίζει μια εξέλιξη στην ανθρώπινη γνώση, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και τις αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, στον τομέα της υγείας η τεχνολογία έχει καταστροφικά αποτελέσματα».

Τέλος, επισήμανε ότι «η τεχνολογία αντικατοπτρίζει μια πρόοδο της ανθρωπότητας και αυτή η πρόοδος αλλάζει τον κόσμο γύρω μας και εξαρτάται καθαρά από εμάς αν θα τη θέσουμε σε καλή χρήση».


Σχολιάστε εδώ