ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ


Συγγραφέας
ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα χελιδόνια και στους Γερμανούς;
Τα χελιδόνια, όταν φεύγουν, παίρνουν τα παιδιά μαζί τους.
Οι Γερμανοί τ’ αφήνουν πίσω τους.
Μεταπολεμικό γαλλικό ανέκδοτο

Είναι ντροπή να μην ξέρεις το όνομα του πατέρα σου… Είναι ντροπή η μάνα σου να μένει αστεφάνωτη… Είναι ντροπή να είσαι η κόρη του εχθρού… Η Λένη είναι το κορίτσι της ντροπής.

Ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι Έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν τη γερμανική Κατοχή. Η Λένη, όμως, με τα γαλανά της μάτια και τα ξανθά της μαλλιά, τους εμποδίζει. Προσβάλλει με την ύπαρξή της τα χρηστά ήθη της εποχής. Απέναντι σε μια πατρίδα που δεν την αποδέχεται, θα αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Μόναχο. Εκεί θα γνωρίσει τον Γιόχαν, που προσπαθεί να αποτινάξει το στίγμα που του κληροδότησε ο πατέρας του.

Η Λένη θέλει να βρει τις ρίζες της, ο Γιόχαν θέλει να κάψει τις δικές του. Όλοι γνωρίζουν, μα κανείς δε μιλάει. Στα πρόσωπά τους οι άλλοι βλέπουν τον εχθρό. Είναι όμως στ’ αλήθεια εχθρός το παιδί του εχθρού;

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, βασισμένο στις αληθινές ιστορίες των παιδιών που έζησαν τα λάθη της Ιστορίας και πλήρωσαν τις αμαρτίες των γονιών τους. 

“Η πόλη τότε ήτανε μικρή. Όλοι μεταξύ μας γνωριζόμασταν.
Υπήρχαν τα παιδιά των ηρώων που παρέλαβαν τα μετάλλια των πατεράδων τους μέσα σε ξύλινα κουτιά με κόκκινη βελούδινη επένδυση. Κρεμασμένα στο σαλόνι δίπλα στη γαλανόλευκη, βοηθούσαν τις χήρες να ξεχνούν πως τα κόκαλα των αντρών τους σάπιζαν σε κάποιο υγρό, λασπωμένο όρυγμα της Αλβανίας.
Υπήρχαν τα παιδιά των ηρώων που παράσημά τους ήταν τα κομμένα από τα κρυοπαγήματα μέλη τους, τα οποία περιέφεραν με ψευδοπερηφάνια στην πλατεία και στους δρόμους. Εξαγόραζαν το θάρρος ή την ατυχία τους με τα καλούδια που χάριζε ο οίκτος των υγιών.
Υπήρχαν τα παιδιά των μαυραγοριτών, καλοχτενισμένα και καλοταϊσμένα, που εξαφανίστηκαν μια αφέγγαρη νύχτα από την πόλη κι εμφανίστηκαν χρόνια αργότερα, αναβαπτισμένα σε εθνικούς σωτήρες, ξεπλένοντας το παρελθόν των γονιών τους στην κολυμπήθρα της συλλογικής λήθης.
Υπήρχαν τα παιδιά, γονείς του ίδιου τους του εαυτού, που έμειναν ορφανά και δε βρήκαν στέγη σε κάποιο ίδρυμα της Φρειδερίκης.
Κι υπήρχα κι εγώ. Η Λένη. Το μπάσταρδο της Βιολέτας.”

-Λένη-

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Επικοινωνία και τον Πολιτισμό των Χωρών της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Sophia Antipolis της Γαλλίας. Από το 1997 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας, διευθύνοντας το δικό της δημιουργικό γραφείο.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΑΔΙ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΠΙΚΡΟ ΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ, ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ, Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ και ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.

email:  [email protected]


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Ιστορικό Μυθιστόρημα, Κοινωνικό
ISBN: 978-618-01-2976-2
ISBN Ebook: 978-618-01-2977-9


Δείτε το video του βιβλίου


Σχολιάστε εδώ