Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: Να ξεχάσουν συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: Να ξεχάσουν συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

-«Όσοι κάνουν σχέδια για μεγάλο συνασπισμό, θα μείνουν με τα σχέδια»

Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα, με αποδέκτες ε­ντός και εκτός επικράτειας, εκπέμπει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας: Θέμα συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα είναι εκτός πραγματικότητας.

Τα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός. Από την Πειραιώς επιχειρούν να σταματήσουν εν τη γενέσει της τη φιλολογία που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα και αναπαράγεται ακόμη και από γαλάζια στελέχη.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που στις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επικρατεί εκνευρισμός, καθώς θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση, εκτός του ότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, υπονομεύει επιπλέον και τον βασικό στόχο της παράταξης που είναι η καθαρή νίκη, αλλά πρωτίστως η αυτοδυναμία.

«Όσοι κάνουν σχέδια για μεγάλους συνασπισμούς θα μείνουν με τα… σχέδια», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου παράγοντα της Πειραιώς. «Ο ελληνικός λαός θέλει πολιτική αλλαγή, ζητάει να φύγει το ταχύτερο η χειρότερη κυβέρνηση και φυσικά να μην επιστρέψει με άλλη μορφή», προσέθεσε.
Ακόμη πιο σαφής ήταν ο γραμματέας του κόμματος Λ. Αυγενάκης: «Δεν υπάρχουν περιθώρια σύ­γκλισης με όσους συνέβαλαν στον τραυματισμό των θεσμών, της ίδιας της δημοκρατίας, στην παρακμή και στις εθνικές ήττες».

Έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, αποκλείοντας κάθε μορφής συνεργασία με όλους όσους «επί χρόνια στήριξαν και στηρίζουν τις καταστροφικές πολιτικές αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης κυβέρνησης».

Τα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού έχουν προκαλέσει και την οργή του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει έναν επιπλέον λόγο να μην επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη. Και αυτός έχει να κάνει με το σκάνδαλο της Novartis, όπου η κυβέρνηση επιχείρησε –με «δόλια μέσα», κατά την άποψή του– να τον εμπλέξει, με απώτερο σκοπό να τον σπιλώσει πολιτικά. «Οι πολίτες απαιτούν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση και όχι να ξαναγυρίσει με συγχωροχάρτι από το παράθυρο», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Δ. Σταμάτης, ο οποίος εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνείται να μπει στη συζήτηση αυτή, εμφανίζεται επικε­ντρωμένος στον βασικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Θεωρεί δε ότι όσο, κατ’ επιλογή του πρωθυπουργού, καθυστερούν, τόσο πιο εφικτός καθίσταται ο στόχος αυτός. Στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ότι στην… απίθανη περίπτωση που χαθεί έστω και οριακά η αυτοδυναμία η συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής θα είναι αναπόφευκτη. Θεωρούν ότι ανεξάρτητα απ’ όσα για προεκλογικούς λόγους λέει αυτήν την περίοδο η Φ. Γεννηματά την επομένη των εκλογών θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυρ. Μητσοτάκη για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση θα χρεωθεί το πολιτικό κόστος για όσα θα επακολουθήσουν. Μεταξύ αυτών και την απαλλαγή της σημερινής κυβέρνησης, καθώς με την προκήρυξη νέων εκλογών θα παραγραφούν αυτόματα και τα πάσης φύσεως αδικήματα που διέπραξαν υπουργοί. Παράγοντες της Πειραιώς επισημαίνουν ακόμη ότι αν η κ. Γεννηματά πει «όχι» σε κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με τον κίνδυνο διάσπασης του Κινήματος Αλλαγής, καθώς βουλευτές και στελέχη του θα ταχθούν υπέρ και είναι πολύ πιθανό να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ