Πώς να αποφύγετε τη δυσπεψία

Πώς να αποφύγετε τη δυσπεψία

Της
ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΠΟΓΛΟΥ
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΒSc
Επιστημονικής Διευθύντριας
ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ιωάννινα
kapoglou.karolina @ gmail.com


Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε. Άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρουν εξαιρετικά δύσκολο να χωνέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.

Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

• Το βράδυ της ανάστασης καταναλώνουμε σούπα (μαγειρίτσα), έτσι ώστε να μη βαρύνουμε το στομάχι μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
• Καταναλώστε το κρέας χωρίς την πέτσα και αφαιρέστε το ορατό λίπος.
• Προτιμήστε το κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος από το αρνί.
• Μη μένετε νηστικοί μέχρι το βράδυ της Ανάστασης.
• Μην πέσετε για ύπνο προτού περάσουν 3 ώρες από τη στιγμή που φάγατε.
• Περπατήστε λίγο μετά το φαγητό. Το περπάτημα είναι μια άσκηση που διευκολύνει τη χώνεψη.
• Συνοδεύετε το γεύμα σας με σαλάτα.
• Αντιμετωπίστε εναλλακτικά τη δυσπεψία, πίνοντας σόδα ή αφεψήματα (π.χ. μέντα, δενδρολίβανο, χαμομήλι).


Σχολιάστε εδώ