Ώρα να επιστρέψουν  στη γη που… γεννήθηκαν

Ώρα να επιστρέψουν στη γη που… γεννήθηκαν

Παυλόπουλος: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κρατούνται στο δεσμωτήριο του Βρετανικού Μουσείου

«Ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μακρύς και αδιάλειπτος», υπο­γράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του χαιρετισμού του σε διεθνή ημερίδα.

«Συνδέεται αρρήκτως με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφεί­λουμε να υπηρετούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικό­τητας, δοθέντος ότι, κατ’ ουσίαν, πρόκειται για αίτημα της ανθρωπότητας, επειδή αφορά τον πυρήνα της πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ακόμη ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν δικαιωματικά και πολιτισμικά στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του. «Και αυτό διότι», όπως τόνισε, «χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας, που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν ‘‘αρχαιολατρίας’’, η οποία πλήττει ευθέως την παγκόσμια πολιτιστική κλη­ρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την ανθρω­πότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτιστικό μήνυμα που του αναλογεί».

Μια σύντομη αναδρομή έκανε ο κ. Παυλόπουλος στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την κλοπή τους από τον λόρδο Έλγιν. Επισήμανε δε ότι μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης έχει καταπέσει το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς, που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλο χώρο για τη στέγαση των Γλυπτών, αντίστοιχο με αυτόν του Βρετανικού Μουσείου.

«Καλείται», όπως είπε, «η παγκόσμια κοινή γνώμη να κάνει τη σύγκριση ανάμεσα στη φωτεινή κοιτίδα των Γλυπτών του Παρθε­νώνα (σ.σ.: Μουσείο της Ακρόπολης) και στο θολό δεσμωτήριο του Βρετανικού Μουσείου», όπου, όπως υπογράμμισε, «κρατούνται κατά παράβαση κάθε θεσμικής και πολιτισμικής δεοντολογίας και υπό συνθήκες συντήρησης που απειλούν την υπόστασή τους και την υπεράσπιση των ιστορικών τους καταβολών και συμβολισμών».


Σχολιάστε εδώ