Οι «θεσμοί» βάζουν χέρι και στα δικαστήρια
Αλλάζουν άρον άρον το Πτωχευτικό Δίκαιο – Στα σκουπίδια ο φιλολαϊκός «ν. Κατσέλη»
-Γιατί καθυστερούν να βγάλουν αποφάσεις και παραπονούνται οι επενδυτές
-Στήνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις και άλλον για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
Σε… αποικία τους, με όλη τη σημασία της λέξης, πάνε να μετατρέψουν οι «θεσμοί» – δανειστές την Ελλάδα. Και είναι ωμοί. Όχι μόνο δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, αλλά βάζουν χέρι και στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που δεν τους κάνει το χατίρι να εκδίδει τις αποφάσεις που θέλουν και τους εξυπηρετούν.
Ήδη το πρώτο βήμα το έκαναν με την απογύμνωση του «νόμου Κατσέλη», που προστατεύει την πρώτη κατοικία των φτωχών νοικοκυριών, αφαιρώντας από τον δικαστή την αρμοδιότητα που είχε έως τώρα, καθώς οι αποφάσεις του κάθε άλλο παρά ικανοποιούσαν τις τράπεζες. Πλέον, η διαδικασία αυτή μεταφέρεται στη Διοίκηση, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση.
Οι «τροϊκανοί», όμως, δεν σταματούν εδώ. Θέλουν να έχουν παντού τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Και ήδη έχουν στείλει το… τελεσίγραφό τους: Να αλλάξει ο Πτωχευτικός Κώδικας και να… προσαρμοστεί σε ό,τι ισχύει στην Ευρώπη.
Απαίτηση που ήδη την έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση και οι σχετικές συζητήσεις θα αρχίσουν αμέσως μετά το Πάσχα, με στόχο οι νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα να ισχύσουν από το 2020, που λήγει η ισχύς του τροποποιημένου –με βάση τις υποδείξεις των δανειστών– «ν. Κατσέλη», ο οποίος πλέον καταργείται οριστικά, όπως απαιτούσαν μόνιμα τα… αφεντικά μας και ήθελαν από καιρό οι τράπεζες.
Οι δύο καίριες αλλαγές που έχουν μπει στο τραπέζι είναι:
α) Η σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση που δεν θα συμφωνεί η επιχείρηση με την τελική πρόταση της τράπεζας / πιστωτή, θα μπορεί να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
β) Η σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (των επιχειρήσεων και γενικά των ασφαλισμένων).
Όπως επισημαίνουμε και στον τίτλο, η δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού είναι απαίτηση των επενδυτών, ντόπιων και ξένων, γιατί –όπως υποστηρίζουν– η έκδοση τελεσίδικης απόφασης στις περισσότερες περιπτώσεις, και ιδιαίτερα σε μεγάλες υποθέσεις (δεκάδων εκατομμυρίων, ακόμη και δισεκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων), καθυστερεί πολλά χρόνια, ακόμη και πάνω από δεκαετία.