Μ. Βέμπερ: Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής μου

Μ. Βέμπερ: Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής μου

Μήνυμα για να τεθούν στο περιθώριο της Ευρώπης οι δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων έστειλε, από το Ζάππειο Μέγαρο, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρεία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ξεκινώντας από την Αθήνα την προεκλογική του εκστρατεία, με το βλέμμα στην 26η Μαΐου και τις ευρωεκλογές, ο κ. Βέμπερ παρουσίασε τις προγραμματικές του δηλώσεις για το “αύριο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε από τους πολίτες (με το βλέμμα στραμμένο και στο ΣΥΡΙΖΑ) να μην ψηφίζουν εκείνους που δε μπορούν να προσφέρουν όσα υπόσχονται.

“Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το να παρουσιάσει κανείς τις θέσεις του για την Ευρώπη εδώ στν Αθήνα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ δημιουργήθηκε η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απαντήσεις, οι γλυκές υποσχέσεις για το μέλλον. Αυτά έζησαν οι Έλληνες, όταν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα. Μην ψηφίζετε αυτούς που δε μπορούν να προσφέρουν αυτά που σας είπαν κάποια στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού είπαν ότι θα με υποστηρίξουν. Για το μέλλον της Ευρώπης. Θα ηγηθούμε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μέλλον. Την επόμενη φορά που θα είμαι εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας”, τόνισε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρεία της Κομισιόν. Το “όχι”, δε που αναφώνησε στο “λαϊκισμό” ήταν ηχηρό. “Υπάρχει μία ιστορία στο ΕΛΚ. Τα τελευταία δέκα χρόνια και σε εποχές κρίσης δημιουργήσαμε 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ανάπτυξης. Κατά 5% έχει μειωθεί η έλευση μεταναστών στην Ευρώπη. Στο Brexit είμαστε ενωμένοι, με μία κοινή φωνή, απέναντι στους Βρετανούς φίλους μας. Εμείς, στο ΕΛΚ, κάναμε τη δουλειά μας. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον της Ευρώπης. Στην εμπιστοσύνη στηρίζεται η σχέση μας. Η Ευρώπη του σήμερα εδραιώθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες αυτής της Ηπείρου. Το 2019 παλεύουμε κατά των εθνικιστών, που θέλουν να καταστρέψουν το όραμα της Ευρώπης. Θα μας βρουν απέναντί τους.

“Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες του προγράμματός μου”

Ο κ. Βέμπερ έφερε στην πρώτη γραμμή της έννοια της “εμπιστοσύνης”, επισημαίνοντας πως το ΕΛΚ ξέρει πώς θα ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της Ευρώπης. “Ο τίτλος αυτού του κεφαλαίου θα είναι η Ευρώπη των όλων. Οι υποσχέσεις μας βασίζονται σε όσα αφουγκραστήκαμε από τον κόσμο. Έλαβα ένα έγγραφο με τοι σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Συγγνώμη, δεν είναι οι γραφειοκράτες αυτοί που θα αποφασίσουν. Είναι οι άνθρωποι που θα δώσουν εντολή για το τι θέλουμε να πετύχουμε”, σημείωσε και έκανε λόγο για τρεις πυλώνες:

-Τη δυνατή Ευρώπη, με το βλέμμα στην ασφάλεια.

-Την έξυπνη Ευρώπη και

-Την ευγενή Ευρώπη. Μία Ευρώπη υπεύθυνη για το περιβάλλον.

“Πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ανταλλαγή πληροφοριών. Να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό FBI, που θα πολεμήσει την τρομοκρατία”, ανέφερε και μίλησε για την ανθρώπινη διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής, φέρνοντας ως παράδειγμα, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. “Δεν καταφέραμε να τη μειώσουμε. Μία από τις υποσχέσεις μας στο ΕΛΚ είναι ότι θα καταργήσουμε 1.000 νόμους που διογκώνουν τη γραφειοκρατία, αντί να βοηθούν τους πολίτες”, τόνισε.

“Στόχος μας οι νέες θέσεις εργασίας”

Προτάσσοντας ένα από τα βασικά αφηγήματα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Βέμπερ χαρακτήρισε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως κομβική.

“Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το ΕΛΚ μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα. Με επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ψήφιζε κατά των συμφωνιών ελεύθερων εμπορίου. Για αυτό δε δημιούργησε θέσεις εργασίας. Εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα υπάρξουν στην Ευρώπη πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας”, επεσήμανε.

“Η Τουρκία δε μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Ο κ. Βέμπερ μίλησε και για τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας, κλείνοντας, ουσιαστικά, την πόρτα στην Άγκυρα.

“Η Τουρκία είναι ισχυρός εταίρος. Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ μαζί τους. Αλλά, με τις εξελίξεις των δύο-τριών τελευταίων ετών, δε νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ