Ένα δάκρυ για την Παναγία των Παρισίων

Ένα δάκρυ για την Παναγία των Παρισίων

Σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη προκάλεσε η εικόνα της φλεγόμενης εκκλησίας της Παναγίας των Παρισίων.

Βουβοί οι Γάλλοι παρακολουθούσαν τον εμβληματικό ναό, το σήμα κατατεθέν του Παρισιού, να έχει παραδοθεί στην καταστροφική μανία της φωτιάς.

Δεν υπήρχε επισκέπτης στο Παρίσι που να μην είχε επισκεφθεί την περίφημη Notre Dame, που για δέκα αιώνες τώρα έστεκε περήφανη στη μέση του Σηκουάνα, χτισμένη πάνω σε ένα μικρό νησάκι, έχοντας εμπνεύσει συγγραφείς και ποιητές και έχοντας γίνει σύμβολο της γαλλικής ιστορίας μαζί με την ηρωίδα των Γάλλων, Jeanne d’Arc.

Ποιος από μας δεν έχει διαβάσει Βίκτωρ Ουγκώ και δεν φέρνει στο μυαλό του τον θρυλικό Κουασιμόδο;
Στην Παναγία των Παρισίων στέφθηκε βασιλιάς ο Ερρίκος ο ΣΤ’ και αυτοκράτορας ο Ναπολέοντας.
Δίκαια λοιπόν θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής ιστορίας.

Μετά το πρώτο σοκ, οι γάλλοι επιχειρηματίες άρχισαν ρεκόρ προσφορών για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, το ύψος των οποίων μέχρι τώρα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Κάνοντας συναγωνισμό για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα, η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του Ομίλου Kering, προσέφερε 100 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει η οικογένεια Αρνό, του Ομίλου LVMH, με 200 εκατομμύρια και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, του κολοσσού L’ Oreal, με άλλα τόσα.

Η αλληλεγγύη όμως για την ανοικοδόμηση του ναού ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας, με την Apple και άλλους ξένους επενδυτές και κατέχοντες να υπόσχονται να δώσουν χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η αποκατάσταση της Notre Dame θα πάρει αρκετά χρόνια. Μέχρι τότε θα ζει στη φαντασία μας, με ό,τι θυμούνται όσοι την είχαν επισκεφθεί και από το άφθονο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει για αυτήν.

Φωτό: newsbomb.gr


Σχολιάστε εδώ