Σφάζονται κυβέρνηση – ΝΔ στην ποδιά του Μαρινάκη
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι καταγγελίες (αποκαλύψεις) του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη όσον αφορά τις δοσοληψίες του με κορυφαίους υπουργούς τα προηγούμενα χρόνια. Επιβαρύνοντας έτι περισσότερο το ήδη βαρύ προεκλογικό κλίμα και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλές πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες η πόλωση σ’ αυτές τις εκλογές θα είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε την τελευταία 20ετία.
Τη «σπίθα του πολέμου» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ άναψε η αναφορά του κ. Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε ότι –κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, το 2016– ο τότε υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς του ζήτησε να… δανειοδοτήσει έτερο επιχειρηματία (Χρ. Καλογρίτσα) προκειμένου να αγοράσει (στον διαγωνισμό) τηλεοπτικό σταθμό και να τον θέσει στις… υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Αντιδρώντας, το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του επιχειρηματία για μια σειρά υποθέσεις («Noor 1», «στημένους» ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.ά.), κατηγορώντας τον ακόμη ότι έχει μετατρέψει τις εφημερίδες του «σε τοξικά όπλα κατά της Αριστεράς».
Παράλληλα τον χαρακτήρισε «πραγματικό αρχηγό» της Νέας Δημοκρατίας. Απέφυγε ωστόσο –στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου– να πει οτιδήποτε σχετικά με την καταγγελία για το… δάνειο προς τον Χρ. Καλογρίτσα και τον ρόλο του Ν. Παππά στην αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι «το Μέγαρο Μαξίμου, που κατηγορούσε συλλήβδην επιχειρηματίες και πολιτικούς αντιπάλους, αποδεικνύεται ότι μονίμως συνομιλεί, εξυπηρετεί και διαπλέκεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα». Σημείωσαν ακόμη ότι «η σιωπή των κ. Τσίπρα και Παππά απέναντι στις καταγγελίες του Β. Μαρινάκη απλά επιβεβαιώνει την ενοχή τους».
Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στην Καλαμάτα ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Άκουσα τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κ. Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ. Συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταρακτικές αποκαλύψεις υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής, όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος». Έστρεψε δε τα βέλη του και κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της. Γιατί τέτοιος πόνος; Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τόση απελπισία;». Και έσπευσε να απαντήσει ο… ίδιος: «Γιατί τα κόλπα, οι δουλειές κάτω από το τραπέζι, οι μίζες και όλα όσα γονάτισαν τον τόπο έρχονται στο φως».
Στην απάντησή της η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό, «αντί να παραληρεί», να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ισχύει ή όχι ότι ο κ. Παππάς ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να πληρώσει 20 εκατ. ευρώ για το κανάλι του κ. Καλογρίτσα; Και αν όχι, για ποιο λόγο ο κ. Παππάς δεν έχει ακόμη υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση;».
Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Βαριά ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου οι αποκαλύψεις του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, σύμφωνα με τις οποίες εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να χρηματοδοτήσουν τον Χρήστο Καλογρίτσα για να αποκτήσει κανάλι.
Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει το προ ετών επιχείρημα πολλών, οι οποίοι τόνιζαν ότι διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποκτήσει κανάλι που θα ελεγχόταν απευθείας από το Μαξίμου και γι’ αυτό είχε μπει μπροστά ο Χρήστος Καλογρίτσας, ενώ στη συνέχεια η αντιπολίτευση έθετε επ’ αυτού μια σειρά ερωτήματα για τα «βοσκοτόπια» και τις «πέτσινες» –όπως τις χαρακτήριζε– εγγυητικές από την Attica Bank.
Η εμμονή του πρωθυπουργικού επιτελείου για εμπλοκή με ΜΜΕ δημιούργησε και εσωκομματική ρήξη, άγνωστη σε πολλούς, το 2014, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε εξαιρετικά και κάλπαζε για την εξουσία.
«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την ‘‘ψυχή’’ της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων και η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα […]Το ίδιο ισχύει, εξάλλου, και για τους ‘‘τεχνικούς’’ της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος, από την αποκοπή του γραφείου του προέδρου ως τους απίθανους συμβούλους και την εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς», είχε προειδοποιήσει από τότε η «κίνηση των 53».