Ποιος θα πέσει στον «λάκκο» της Novartis…
Να πέσει μέσα στον πολιτικό… λάκκο που άνοιξε για τους πολιτικούς της αντιπάλους κινδυνεύει η κυβέρνηση, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει πάρα πολλά σε αυτό και περιμένει να έρθει και άλλη δικογραφία στη Βουλή, εκτός από αυτή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ώστε να μπορέσει να στεριώσει το πολιτικό της αφήγημα στον δρόμο για τις εκλογές.
Παράλληλα θέλει να προτάξει τη θεωρία ότι η ίδια διερευνά τα σκάνδαλα και δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα της υπόθεσης των αρθροσκοπήσεων που αφορά τον Μάριο Σαλμά, η άρση της ασυλίας του οποίου θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή, μαζί με αυτή του Λοβέρδου.
Η αντιπολίτευση μιλά για δήθεν μείζον ιατρικό σκάνδαλο που όμως καταλήγει σε φιάσκο λόγω μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ενώ επισημαίνει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση συνιστούν σκάνδαλο για τη δημοκρατία.
Πλέον, το πολυδιαφημιζόμενο σκάνδαλο Novartis κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι στιγμής η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέληξε σε αποχρώσεις ενδείξεις για δωροδοκία ενός πολιτικού προσώπου, για άλλους τέσσερις (Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο) η υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο, ενώ θα συνεχιστεί η έρευνα για άλλα πέντε πρόσωπα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.
Ο στόχος κατά της αντιπολίτευσης είναι προφανής: Η πολιτική ομηρία στον δρόμο προς τις εκλογές. Υπό τη σκιά πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες εντός του μηνός θα αρχειοθετηθεί η υπόθεση και για κάποιους άλλους εκ των πέντε, και εν αναμονή της κλήτευσης περισσοτέρων από 20 μη πολιτικών προσώπων (μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρείας κ.ά.), ως υπόπτων για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατά περίσταση, εντείνεται η κριτική από αντιπολιτευτικές δυνάμεις για την πολιτική σκευωρία με σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.
Το σκάνδαλο Novartis, που είναι διεθνές και ουδείς το αρνείται –με βάση και όσα είχε πει έξω από την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος–,¬ αποτελούσε το κατάλληλο εργαλείο για την προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου κατά της αντιπολίτευσης.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρίνεται ως κίνηση υψηλού ρίσκου και από στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία κατ’ ιδίαν λένε ότι εάν δεν υπάρξουν στοιχεία και αποδείξεις για πολιτικά πρόσωπα η ιστορία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν το σκάνδαλο Novartis πολύ ψηλά στην προεκλογική τους ατζέντα, με αναφορές ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι είναι αποδεδειγμένη η ζημία του Δημοσίου και των ασφαλισμένων με δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Μαξίμου σε αυτό συμμετείχαν χιλιάδες γιατροί, μία πολυεθνική εταιρεία και αυτό που διερευνάται τώρα είναι αν και κατά πόσο είχε πολιτικές απολήξεις.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πιέζεται πάρα πολύ από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση Πετσίτη, που δημιουργεί σύννεφα πάνω από το Μαξίμου και χτυπάει το κρίσιμο, εν όψει εκλογών, «ηθικό πλεονέκτημα», ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, από τον οποίο κρατούν αποστάσεις αρκετοί κυβερνητικοί.