9 στα 10 νοικοκυριά  δεν τα βγάζουν πέρα!

9 στα 10 νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα!

Τα καταφέραμε μια χαρά: Βούλιαξε η μεσαία τάξη

-Θρίαμβος: Είμαστε μπροστά από την Τουρκία, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Κίνα!
-Το 40,9% των μισθών πάει σε φόρους και εισφορές!

Με βάρκα σε ταραγμένα νερά μοιάζει όλο και περισσότερο η μεσαία τάξη, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΟΟΣΑ που επιμελήθηκαν σχετική έρευνα. Μάλιστα, δεν διστάζουν να πουν ότι η μεσαία τάξη είναι σε κατάσταση κατάρρευσης, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο που περνάει είναι και περισσότερο ευάλωτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες της.

Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν φτάσει σε τραγική κατάσταση: Σε ποσοστό 95% η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών της, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Νορβηγία και στη Σουηδία είναι 10% και υπερβαίνει το 70% μόνο σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία και η Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας τα 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Και όπως προκύπτει από την έκ­θεση, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το κόστος διαβίωσης αυξάνεται ταχύτερα από το διαθέσιμο εισόδημα.
Το 2016 στην Ελλάδα ως «μεσαία τάξη» εθεωρείτο ένα μονοπρόσωπο νοικο­κυριό με εισόδημα από 7.894 μέχρι και 21.050 δολάρια.

Αυτό, όμως, που καταγράφεται στην έκθεση είναι ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει σχεδόν αφανισθεί. Και σήμερα είναι στην 9η χει­ρότερη θέση, ξεπερνώντας μόνο την Τουρκία, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Βρα­ζιλία, την Κίνα, τη Ν. Αφρική και την Ινδία… Μπροστά είναι το Λουξεμβούργο με εισόδημα μεσαίας τάξης 26.482 – 70.620 δολ., η Νορβηγία με 26.404 – 70.411 δολ. και η Ελβετία με 24.664 – 65.771 δολ.

Τα τρώνε οι φόροι!
Σημαντική είναι η… επίδοσή μας και στο… αγώνισμα των φόρων και των εισφορών. Κρατάμε γερά τη 13η θέση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις 36 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικο­νομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με το 40,9% των μισθών να πηγαίνει σε φόρους και εισφορές! Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στην τριάδα των πρωταθλητών στην… κατηγορία «οικογένεια με δύο παιδιά και εργαζόμενο μόνο τον έναν γονέα».

Με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 26,6%, η φορολογική ε­πιβάρυνση μιας τέτοιας οικογένειας στην Ελλάδα είναι στο 37,9%, με τη Γαλλία να είναι στην πρώτη θέση με 39,4% και την Ιταλία στη δεύτερη με 39,1%.

Οι τρεις πρώτες χώρες στο… άθλημα «πόσο εισό­δημα τρώνε οι φόροι και οι εισφορές» είναι το Βέλγιο με 52,7%, η Γερμανία με 49,5% και η Γαλλία με 47,6%.


Σχολιάστε εδώ