Ν. Δένδιας: Χάθηκε το 7-11% του πληθυσμού κατά την τριπλή κατοχή Γερμανίας – Ιταλίας – Βουλγαρίας
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το απόγευμα επί της εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών σύμφωνα με το αρ.45§2 ΚΒ, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Η πατρίδα μας λόγω της τριπλής κατοχής Γερμανίας – Ιταλίας – Βουλγαρίας υπέστη μια πρωτόγνωρη καταστροφή για το μέγεθος της οποίας δεν υπάρχει αντίλογος.
Χάθηκε ποσοστό 7-11% του πληθυσμού, ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των εμπλακέντων στον πόλεμο κρατών, οι δε υλικές καταστροφές υπολογίσθηκαν στο συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών ή τον προϋπολογισμό του κράτους για 130 χρόνια.
Χάθηκε περίπου 25% του δασικού πλούτου, η εξορυκτική βιομηχανία καταστράφηκε, δρόμοι και σιδηρόδρομοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές, 3.700 πόλεις και οικισμοί καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς, λεηλασίες και πυρπολήσεις.
Ομοίως δεν χωρεί αντίλογος για το ποιοι δεν δικαιούνται να αρθρώσουν λόγο για το θέμα αυτό: Οι πολιτικοί επίγονοι των ναζιστών, οι υπερασπιστές των ολετήρων της χώρας. Αρκεί να θυμηθούμε τι είχε πει σε δημόσια εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης: “Πήραν το τρενάκι και πήγαν ταξιδάκι σε ένα πανέμορφο τοπίο με ψηλές καμινάδες”! Και παρά ταύτα, το κόμμα αυτό απαιτεί λόγο στη συνεδρίαση της Βουλής!
Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε ν’ απαντήσει στις εύλογες αιτιάσεις για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό μεν δεν συνιστά απάντηση για το τι έκανε η δική του κυβέρνηση, από την άλλη δε αδικεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν προβεί σε ρηματικές διακοινώσεις προς τη Γερμανία.
Είπε εν συνεχεία ότι λόγω του Μνημονίου δεν ήθελε να προκαλέσει την εντύπωση ότι θέτει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς το σκοπό ενός συμψηφισμού. Αυτό δεν είναι αληθές διότι το 2013, όταν η χώρα είχε ακόμη Μνημόνιο κι ακόμη διαπραγματευόταν με τους εταίρους, εκείνος, όντας στην αντιπολίτευση ζητούσε άμεσες ενέργειες. Τότε δεν είχε τον ενδοιασμό του συμψηφισμού;
Αλλά κι ερχόμενος στην εξουσία κι επισκεπτόμενος το Βερολίνο το Μάρτιο του 2015 διέπραξε το σφάλμα να κάνει λόγο στη Συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο Μέρκελ για “ηθικό και όχι υλικό ζήτημα”. Βεβαίως είναι ηθικό το ζήτημα, αλλά όχι μόνον ηθικό, έχει μια υλική διάσταση πλήρως αποτιμητή και δεν πρέπει η κυβέρνηση με τέτοιες δηλώσεις να προκαλεί την εντύπωση της παραίτησης από τις υλικές αξιώσεις της χώρας.
Σ’ ένα τέτοιο ευαίσθητο εθνικό θέμα σας καλούμε να μην προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπολίτευσης. Σας καλούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί τη διεκδίκηση των οφειλών. Δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.