Αλ. Τσίπρας: Καμιά σφαγή, θηριωδία, έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει -και δεν πρόκειται ποτέ να μπει- στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο

Αλ. Τσίπρας: Καμιά σφαγή, θηριωδία, έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει -και δεν πρόκειται ποτέ να μπει- στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο

– «Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι» 

«Καμιά σφαγή, καμιά θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει -και δεν πρόκειται ποτέ να μπει- στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς»τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.


Ρηματική διακοίνωση για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων αξιώσεων


Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας, «με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας».

Όπως είπε, σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αυτές αξιώσεις αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τώρα το πόρισμα στη Βουλή, παρότι ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2016 ώστε «να μην υπάρξει καμία σκιά».

«Να μη δώσουμε το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015» είπε και συνέχισε: «Γιατί είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, εξαιτίας του ειδικού βάρους και του ειδικού ρόλου της, καθόλη τη μνημονιακή περίοδο υπήρξαν τεταμένες. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού πολλά από όσα έγιναν αυτή την περίοδο χρεώθηκαν στη γερμανική αδιαλλαξία. Άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Ήταν εξάλλου πολλοί και στην ίδια τη Γερμανία που είχαν την ίδια άποψη».

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων καυτηρίασε το ότι τους αγωνιστές ενάντια στον φασισμό πρέπει να τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν & να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία & την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η σημερινή συνεδρίαση να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθειών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη».

«Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις μέσω των γερμανικών οφειλών για να διαπραγματευτεί το χρέος και τη θέση της στην ΕΕ. Αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που τη συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι την εθνική αντιπροσωπεία» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ